Blog Justine: 160 pagina’s!

Justine Marcella

2015-07-16 10:12:55

De zomer is inmiddels toch echt een feit! Maar voordat de koninklijke familie aan een welverdiende zomervakantie begint, lijken ze nog een eindsprintje te maken. Mijn mailbox stroomt vol met nieuwe communiqués van de Rijksvoorlichtingsdienst. De koning beëdigt ambassadeurs, brengt werkbezoeken, reist naar Waterloo om te herdenken en meer. Natuurlijk was de koning wederom prominent aanwezig bij Veteranendag. Een mooie traditie die mijn gedachten altijd weer even terugbrengen naar zijn grootvader, prins Bernhard. Als de dag van gisteren zie ik hem veteranen groeten vanaf een open jeep in de tuinen van Paleis Soestdijk of staand saluerend in Wageningen. De veteranen kras en sterk, de prins eveneens.

Persoonlijk ben ik blij dat de witte anjers die eens onlosmakelijk verbonden waren met de prins-gemaal, een nieuwe symbolische functie hebben gekregen. Op Veteranendag is het een ode aan de veteranen en voor mij heel stiekem ook voor de inzet van de prins voor diezelfde veteranen.
Koningin Máxima verwisselt ondertussen de galajurk die ze droeg tijdens de ontvangst van het corps diplomatique voor een meer comfortabele outfit voor haar bezoek aan de Filipijnen. Hans Jacobs en Robin Utrecht reisden mee, en hun verhaal en bijzondere foto’s krijgen een ereplaats in deze Vorsten.

Ook het buitenland zit ook niet stil. Integendeel!
Het beroemde Ascot kreeg er dit jaar een nieuw hoofdstuk bij in de lange koninklijke traditie van het evenement. In een verslag nemen we u mee naar de paardenraces en leggen we uit waar dit high-society-hoogtepunt zijn oorsprong vindt. Koningin Elizabeth viert volgend jaar al weer haar negenstigste verjaardag, maar voelde zich gelukkig nog fit genoeg voor een staatsbezoek aan onze oosterburen. Een staatsbezoek van de Queen mag bijzonder genoemd worden, want zo vaak verlaat ze haar land niet meer. Meestal trekken haar zoon of kleinzonen er namens haar op uit. U begrijpt dat een verslag van dit bijzondere bezoek van de bijna-langst-regerende Britse vorst niet in Vorsten ontbreekt. En als we het toch over buren hebben: ook het koningspaar van België trok eropuit. Een paar maanden voordat ons koningspaar naar China reist voor een officieel staatsbezoek, zijn koning Filip en koningin Mathilde er te gast. Een mooi verslag en extra interessant om straks een vergelijking te kunnen maken. Waar zitten de verschillen? Krijgt het Nederlands koningspaar hetzelfde programma voorgeschoteld? Vast niet, de koning heeft immers een andere interesse dan zijn Belgische collega, maar er zullen vast overeenkomsten zijn.

En dan is het ook nog eens de allerlaatste keer dat Antoin Peeters een column heeft geschreven voor Vorsten. Hij legt zijn werk als verslaggever Koninklijk Huis neer voor een nieuwe uitdaging als hét gezicht van RTL Nieuws. Om onze dank en waardering te uiten, hebben we zijn column wat extra ruimte gegeven. Zijn opvolger staat al te popelen voor de komende edities, maar voor nu: dank je wel lieve Antoin!
En u wens ik 160 pagina’s lang heerlijk veel lees- en kijkplezier! Want naast deze kleurige en actuele Vorsten hebben we een extra bijlage gemaakt: mode op een vorstelijk manier gepresenteerd. Ik durf te beweren dat zelfs heren of lezers die niet erg in mode zijn geïnteresseerd, geen pagina zullen overslaan!
Kortom: wij hebben naar koninklijk gebruik een flinke sprint getrokken om dit voor u te realiseren. Geen eindsprintje, want Vorsten gaat niet met zomerstop, volgende maand heeft u alweer een nieuwe editie in handen! Tot dan!

Met vriendelijke groet,

handtekening-justine1

 

 

Justine Marcella
Hoofdredacteur Vorsten


Meer Column Justine

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt