Blog Justine: La bella Italia

redactievorsten

22-07-2016 12:26:16

Als deze Vorsten op uw deurmat valt, is een groot deel van de koninklijke familie op vakantie. Ze hebben allemaal een eigen favoriete plek. Prinses Laurentien vertelde me in mei dat ze vooral korte stedentrips wil maken met het gezin, prinses Beatrix vertoeft graag in het Italiaanse Tavarnelle en de koning heeft natuurlijk zijn eigen vakantievilla in Griekenland – al is hij niet volledig honkvast en weet hij ook andere ontspannende locaties wel te vinden. Ze waaieren uit over Europa, maar zoeken elkaar ook op. Prinses Mabel heeft bij haar schoonfamilie keuze uit verschillende logeeradresjes, en Italië en Griekenland liggen niet zo heel ver van elkaar. Ook de overige familieleden zoeken elkaar op. Zo gaat prinses Carolina graag met haar tante Beatrix op stap en bezoeken ze dorpjes in de omgeving.

Terwijl u dit leest, zit ik zelf vermoedelijk met mijn gezin in Italië (‘vermoedelijk’, want ik plan mijn vakantie altijd erg laat). Ik ben dol op Italië: de cultuur, de taal, het temperament en natuurlijk het heerlijke eten. En het is een zeer koninklijke plek. Niet alleen bestond het land vroeger uit meerdere monarchieën, onze eigen koninklijke familie komt er nu ook al generaties lang. Net als bij Lech, is ook nu prins Bernhard de vakantieplanner. Hij laat in 1959 een villa in Porto Ercole bouwen en geeft het zomeradres de naam l’Elefante Felice, dat de Gelukkige Olifant betekent. Een vernoeming naar zijn lievelingsdier. Vanaf 1960 strijkt het gezin  iedere zomer in la bella Italia neer. De villa beschikt over negen kamers en de groeiende familie brengt daar aan de Thyrreense Zee de vakantie door. Groeiend, want nadat de prinsessen een echtgenoot hadden gevonden, werd de familie nogmaals uitgebreid met de grote schare kleinkinderen van prins Bernhard en koningin Juliana. De media zijn aan de start van de vakantie, meestal begin juli, welkom om opnames en foto’s te maken. U kent de beelden vast! Prins Claus op een surfplank, zijn zonen in een zeilbootje, Juliana te midden van haar dochters met de typerende vlinderbril.

Bernhard heeft optimaal gebruik gemaakt van de villa. Zijn echtgenote was er in 1998 voor het laatst, maar alleen is de prins nooit. Natuurlijk is er altijd beveiliging mee, zij spreken de Italiaanse taal, zoals de beveiligers bij de vakantiewoning van de koning een cursus Grieks hebben gekregen. Maar ook zijn kleinkinderen met hun partners en dochter Christina komen nog graag bij de prins langs om mee te varen op zijn laatste boot, de Jumbo IV. Het is op deze boot dat een fotograaf een dan nog onbekende blonde schone in badpak aan de zijde van de Prins van Oranje ontdekt. Deze dame is inmiddels onlosmakelijk verbonden met Nederland en staat nu zelf te schitteren op de jaarlijkse zomerse fotosessie. De vakanties in Porto Ercole zijn niet meer. Na het overlijden van prins Bernhard in 2004 heeft l’Elefante Felice, jarenlang te koop gestaan en de nieuwe eigenaar heeft de villa met de grond gelijk gemaakt. Gelukkig hebben we de foto’s nog en wordt ons archief met zomerse vakantiefoto’s ieder jaar groter!

handtekening-justine1

Meer Column Justine