Blog Justine: Oprecht en persoonlijk

Vorsten [sb]

31-03-2016 09:30:23

Parijs! Alweer het zevende staatbezoek in nog geen drie jaar koningschap van Willem-Alexander. Tot nu toe ben ik alle staatsbezoeken mee geweest om voor u verslag te doen. Ieder staatsbezoek heeft z’n eigen charme, en iedere bestemming heeft mooie herinneringen achtergelaten of, zoals dat koninklijk heet, ‘de relatie verstevigd’. Misschien zeg ik het vaker, maar persoonlijk vond ik dit het mooiste staatsbezoek. Ik peins al een paar dagen waar dat aan ligt. Zijn het de locaties vol grandeur die Parijs het gezicht geven dat bij een ieder op het netvlies staat? Is het omdat Parijs voor velen mooie persoonlijke herinneringen heeft (ook bij de koning!), de taal die klinkt als muziek? Het blijft moeilijk om er exact de vinger op te leggen.

De meegereisde handelsmissie was wat minder dominant verweven in het programma dan tijdens andere bezoeken, waardoor er meer mogelijkheden waren om het koningspaar echt ‘in actie’ te zien in plaats van slechts ‘aanwezig’. En het resultaat is er niet minder om!

Troffen we het koningspaar bij andere bezoeken regelmatig in hotelzalen en kantoorgebouwen, nu ademden de locaties een zeer rijke geschiedenis. En Frankrijk is weliswaar een republiek, van hoffelijk ceremonieel lijkt het land de uitvinder. Wat een pracht en praal! En daar kan ik geen genoeg van krijgen.

Maar het meest bijzondere vond ik het persoonlijke dat het koningspaar in dit bezoek legde. Natuurlijk was de dag ‘dat terroristen het licht wilden doven’ een belangrijk thema. Maar het paar ging verder en bezocht, in alle intimiteit, zonder een mediacircus, het getroffen café Le Carillon om te spreken met betrokkenen van die zwarte dag. Ze waren openhartig naar ons toe over hun emoties. Dit was geen koninklijke verplichting, dit waren twee mensen die oprecht meeleven. Dat persoonlijke zag ik ook in het contact tussen de koning en koningin. Wanneer de koningin zich bescheiden op de achtergrond hield, wenkte de koning haar met een lieve glimlach bij hem te komen. Hun blikken kruisten elkaar vaak, en wat zijn ze toch leuk samen! De liefde spat er vanaf en hoeveel credits ik Parijs ook wil geven, dit zijn zij toch echt zelf! Ik nodig u uit naar de foto’s te kijken en uw eigen conclusie te trekken over dit staatsbezoek.

Ik zou graag even van deze gelegenheid gebruik willen maken om u op de hoogte te stellen van het vertrek van redacteur Rick Evers. Hij is 2,5 jaar werkzaam geweest voor Vorsten en zal nu als freelancer zijn vleugels uitslaan. Rick heeft een prachtig afscheidscadeau voor ons allen achtergelaten: in zijn laatste weken werkte hij aan een nieuwe Vorsten-app! Met deze app kunt het nieuws volgens, de koninklijke agenda inzien, video’s bekijken en zelfs ontdekken welke koninklijke locaties er in uw buurt zijn! De Vorsten-app is gratis te downloaden in de appstore of bij GooglePlay. Een absolute aanrader!

Dan rest mij nu als laatste Rick veel succes te wensen bij zijn nieuwe avonturen, en u veel lees- en kijkplezier.

handtekening-justine1


Meer Column Justine

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.