Elizabeth: De grote koningin van 1 meter 63

redactievorsten

02-04-2021 08:00:32

Met mijn 1 meter 76 (zonder hakken) ben ik niet echt een kleintje en toch: ik heb me nog nooit zo klein gevoeld als twee jaar geleden toen ik recht tegenover koningin Elizabeth stond. In de Picture Gallery op Buckingham Palace leidde zij het Nederlands koningspaar rond en ik voelde me al klein door al dat moois aan oude meesters aan de muren. Maar toen deze dame van 1 meter 63 op een meter afstand van me stond, voelde ik me veranderen in klein duimpje. Natuurlijk kwam dat doordat ze een icoon is, een instituut. Al bijna zeventig jaar is ze koningin van het Verenigd Koninkrijk. Waar ook ter wereld is zij bekend en veelal ook persoonlijk geweest.

In de jaren 90 keek ik anders naar haar dan nu. Ik vond haar koel, zeker in relatie tot prinses Diana. Het was een andere tijd, met andere verhoudingen. Ze heeft nog nooit een echt interview gegeven en de documentaire die in 1969 is gemaakt waarop de koningin te zien is in haar rol als moeder, is op haar verzoek niet te zien. De beelden van een koningin die haar sandwich uit een Tupperware bakje eet, doet onrecht aan de waardigheid van het ambt en dus zijn de beelden op haar verzoek offline gehaald. Ik kan pagina’s vol schrijven over mijn fascinatie voor deze golden royal. 21 april wordt ze 95 jaar en ook daarin bewonder ik haar. Wat ziet ze er nog fantastisch goed uit! Haar kleurrijke mantelpakjes en spierwitte haar zijn uit te tekenen.

Haar grootste liefhebberijen zijn haar hondjes en paarden. Ze fokt volbloedpaarden en klimt nog altijd in het zadel op haar domeinen in Balmoral, Windsor en Sandringham. Minder elitair zijn haar andere hobby’s: Scrabble en puzzelen. En dat laatste doet ze duurzaam. Ze geeft jaarlijks 45 euro uit aan een bibliotheek waar ze legpuzzels leent. Door covid-19 is de koningin al enige tijd niet op haar geliefde Balmoral geweest. Hier leidt ze misschien wel het meest ‘normale’ leven. Ze doet er zelf de afwas en van gasten wordt verwacht dat ze de theedoek ter hand nemen. Ik zou van de weeromstuit haar hele servies breken, vrees ik.

Dubbelnummer

Twee edities samengevoegd tot een lekker dik kantelnummer. U heeft dus twee Vorsten in één. Bestel hier zonder verzendkosten.

We horen haar niet vaak, maar ze communiceert er lustig op los. En daar zijn niet altijd woorden voor nodig. Haar handtas is de geheime sleutel. Wanneer ze haar handtas op tafel zet, weten haar hofdames dat ze graag wil vertrekken. Het is maar een voorbeeld om te illustreren waarom ik me wil blijven verdiepen in deze grote dame van 1 meter 63.

Haar verjaardag is voor Vorsten aanleiding om groots uit te pakken. Daarom hebben we twee edities samengevoegd tot een lekker dik zogenoemd kantelnummer. U heeft dus twee Vorsten in één. Op die manier kunnen wij haar leven belichten met een ode op papier. Ik wens u heel veel plezier met al het moois dat de medewerkers van Vorsten voor u hebben gemaakt!


Meer Column Justine

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.