Feest op het paleis

redactievorsten

28-05-2021 08:00:00

Kroonjaren zijn belangrijk voor de vorstenhuizen en worden volop gevierd. De koning vierde zijn veertigste verjaardag dan ook groots op Paleis Het Loo. Naast de families van de jarige en Máxima, waren ook veel leden van buitenlandse vorstenhuizen in feestjapon en black tie naar Apeldoorn gekomen. Ondanks het feit dat Willem-Alexander zijn verjaardagsfuif als een privéaangelegenheid aanmerkt, zijn de media wel welkom. Althans, buiten. De aankomst van de gasten, en de groepsfoto op de trappen van het paleis met drie kleine prinsesjes in beeldige roze jurkjes: een half uur lang is het ook feest voor de media!

De veertigste verjaardag van Máxima wordt tien jaar geleden ook groots gevierd. Tien dagen na haar verjaardag is ze in een goudkleurige jurk het stralend middelpunt in het Concertgebouw in Amsterdam, waar het Koninklijk Concertgebouworkest een concert aanbiedt aan zijn beschermvrouw. Ook nu zijn er koninklijke vrienden uitgenodigd en wordt er met alle gasten geposeerd voor de camera’s.

Wanneer de koning Abraham ziet, wordt er helemaal flink uitgepakt. Hij viert het met andere jarigen die een kroonjaar vieren en dineert met hen op het Koninklijk Paleis Amsterdam. Ook nu komt er een groepsfoto. Maar er is ook een privéfeest bij de Koninklijke Stallen. Dit feest is besloten en niet toegankelijk voor de media. Dat vind ik nog steeds jammer. Ik had graag willen zien hoe de buitenlandse generatiegenoten van de koning in hun prachtige jurken de voetjes van de vloer dansten. Maar ook hoe Máxima samen met haar drie dochters het lied Somebody to love van Queen voor de jarige zong. Helaas, veel meer dan wat vertrekkende royals vanuit hun Haagse hotel en een foto van het koninklijk gezin bij een koets is het niet geworden.

Voor de verjaardag van Máxima lag een bijzonder leuk plan klaar. Haar feest zou plaatsvinden in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Op deze historische plek vol symboliek zou muziek klinken en zou er gedanst worden. Maar covid-19 gooit ook nu roet in het eten. Ik hoop dat er van uitstel geen afstel komt. Vijftig is zo’n mooie leeftijd, dat hoort gevierd te worden. Niet alleen met tv-programma’s, boeken en mooie specials zoals wij die hebben gemaakt, maar juist ook om de jarige zelf in het zonnetje te zetten. En dan hoop ik vooral dat dit feestje niet als privémoment wordt beschouwd. Natuurlijk ga ik er niet van uit dat de media het hele feest, de sketches en alles wat er maar zal plaatsvinden, mogen registreren, maar een groepsfoto van Máxima met al haar familie en (koninklijke) vrienden tegen het prachtige decor van de Oranjezaal zou ik graag publiceren. Dus Majesteit: mocht u een nieuwe datum hebben: wij zijn er klaar voor!

De nieuwe Vorsten

Deze column van Justine staat in de nieuwe Vorsten, nu verkrijgbaar in de winkels en online, zonder verzendkosten.


Meer Column Justine

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel