Met de koning in de wolken

redactievorsten

2020-03-06 07:00:00

willem-alexander koning

Vooruitlopend op het staatsbezoek aan Indonesië, wil ik vast de vleugels met u uitslaan en u vooraf wat inside information geven. Er circuleren nogal wat ‘broodjes aap’. Het is misschien een teleurstelling, maar de media vliegen niet mee met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het koningspaar maakt gebruik van het nieuwe regeringstoestel en wordt vergezeld door de hofhouding. De PH-GOV heeft plek voor 24 personen en de pers past daar dus niet bij. Het toestel wordt betaald met belastinggeld en de journalistiek logischerwijs natuurlijk niet. Bovendien is het voor veel media ook een principiële zaak. Door op eigen benen te vliegen, zou de journalistieke onafhankelijkheid beter gewaarborgd zijn. In het verleden was het koningspaar weleens aangewezen op een gewone lijnvlucht en ja, dan zat ik weleens toevallig in het zelfde vliegtuig. Maar heel veel is daar niet van te merken. U zult begrijpen dat het koningspaar niet, zoals als ik, economy class vliegt. Zij skippen de wachtrij bij de gate, worden door een hofauto naar het vliegtuig gereden en komen als laatsten aan boord. Vanuit het raam kon ik zien hoe het paar instapte en hoe de vele koffers aan boord werden gezet, maar vanuit een vliegtuigraampje is verder niet heel veel meer te zien. In het vliegtuig wordt het koningspaar omringd door de hofhouding. Lekker vertrouwd, want op lange vluchten wordt er natuurlijk ook letterlijk een oogje dichtgedaan.

Volg het staatsbezoek

Al het nieuws over het staatsbezoek aan Indonesië vindt u hier.

Vliegen met de koning

Ik heb weleens het geluk gehad om mee te vliegen in het regeringstoestel en vond dat geweldig. Ruime zitplaatsen, en ik heb genoten van de hapjes zalm aan boord. Maar die vlucht is al te lang geleden om daar nog mee te kunnen pochen. Ook ben ik een keer uitgenodigd in de eerste klas om nog even na te praten en een drankje te doen met de toenmalige Prins van Oranje en twee andere journalisten, na een bijzonder geslaagde reis naar Afrika. Dat zou nu ondenkbaar zijn. Nu zit ik in een gewoon vliegtuig, net als de andere pers. Doordat media zelf hun vluchten boeken, is het een gegeven dat we niet allemaal bij elkaar aan boord zitten. Maar ik tref altijd wel een paar collega’s. Voor deze trip heb ik zelfs bewust dezelfde vlucht geboekt als een andere alleenreizende verslaggever, wel zo gezellig. De RVD wijst de hotels aan die vervolgens ‘pershotels’ heten in ons programmaboekje. Elders logeren kan, maar de verplaatsingen met de busjes (geregeld door de ambassade) gaan van en naar de pershotels. Ik logeer dus altijd in die hotels, die bovendien zijn getest op de kwaliteit van de wifi en dat is belangrijk om onze verhalen, foto’s en filmpjes snel bij u te krijgen. En nee, het koningspaar slaapt elders. Zij kiezen niet altijd voor de meest chique en dure hotels, maar eerder voor charmant en met een lange staat van dienst.

Uw vraag over het staatsbezoek aan Indonesië

‘Veel plezier’ krijg ik terecht toegeworpen wanneer mijn werk me weer letterlijk in de wolken brengt. Ik heb ook veel plezier. Maar dat heeft er vooral mee te maken dat ik veel plezier heb in hard werken, ook als dat dagen van 16 uur zijn. Het is toch een voorrecht om een week lang nieuwe indrukken op te doen en u te vertellen wat er gebeurt. U kunt het staatsbezoek aan Indonesië volgen op Instagram en Facebook en natuurlijk schrijf ik een uitgebreid verslag in de volgende Vorsten. En heeft u nu al specifieke vragen rondom dit staatsbezoek? Laat het me weten op mijn Facebook-pagina waar ik VorstenJustine heet.

Zoveel te zien!

De nieuwe Vorsten staat bomvol nieuwe foto’s van uw favoriete royals. Nieuwe officiële portretten, Oranjes in de sneeuw, thuis bij prins Joachim en prinses Marie en zoveel meer. Bestel het nummer in de shop.


Meer Column Justine