Slecht rapport voor koningspaar

redactievorsten

2021-01-29 08:00:04

Zouden ze geschrokken zijn op het paleis? Zouden koning Willem-Alexander en koningin Máxima erover gesproken hebben, samen met hun adviseurs? Ze kregen onlangs een nogal ernstig slecht rapport. Uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van Nieuwsuur blijkt dat het vertrouwen in koning Willem-Alexander dit jaar flink is gedaald. Afgelopen april had nog 76 procent van alle Nederlanders tamelijk veel of veel vertrouwen in de koning, in december was dat nog maar 47 procent. Nederlanders zijn ook minder tevreden over zijn functioneren. In april was 67 procent (heel) tevreden over het functioneren van Willem-Alexander, nu is dat nog 51 procent. Het aandeel burgers dat (zeer) ontevreden is over het functioneren van de koning is gestegen van 3 procent naar 14 procent. De tevredenheid over het functioneren van koningin Máxima is ook gedaald, van 83 procent in april 2020 tot 61 procent in december.

Lees meer

Deze column staat in de nieuwe Vorsten, nu zonder verzendkosten online verkrijgbaar!

Langer in Griekenland

2020 was een lastig jaar voor iedereen, ook voor de royals. De coronamaatregelen maken het bijna onmogelijk om zichtbaar, laat staan aanraakbaar te zijn. De vele telefoontjes en videogesprekken worden weliswaar beschreven op de socialemediakanalen van Vorsten, maar andere media laten deze digitale werkbezoeken vaak liggen. Wat wel de traditionele nieuwsmedia haalde, waren onderwerpen die een Oranjehart niet per se sneller laten kloppen. De ophef begon in de zomer met een vakantiefoto waarop het koningspaar poseerde met een restauranthouder, zonder anderhalve meter afstand te houden. Ook de nieuwe speedboot van de koning leverde veel kritiek op in een tijd waarin veel bedrijven en mensen de coronacrisis ook in de portemonnee voelen. En de reis naar het Griekse vakantiehuis viel al helemaal verkeerd. Toen bleek dat Amalia en Alexia in Griekenland waren gebleven terwijl hun ouders en Ariane met een lijnvlucht terugkeerden, ontstond opnieuw een golf van verontwaardiging. 

In de zomer van 2020 was er een ruimte voor een streekbezoek, maar ook toen waren er aanpassingen nodig om veilig te kunnen werken.

Een moeilijk dilemma

Een enquête, hoe slecht de uitslag ook is, is een momentopname. Een staatshoofd is geen artiest, en heeft geen hoge rapportcijfers nodig om een plaat of voorstelling te verkopen. Maar pijn moet het doen. Want ook al wordt een staatshoofd afgerekend op de volledige ambtstermijn, zo’n diepe terugval schuurt toch, misschien wel juist vanwege corona. De agenda is erg leeg, te leeg voor de twee werkpaarden die Willem-Alexander en Máxima zijn. Maar ze kunnen niet de deur gaan platlopen bij de GGD, ziekenhuizen of andere corona-gerelateerde instellingen. Ze willen iets van betekenis doen en vooral niet in de weg lopen. Kortom, ook aan het Hof wordt gepiekerd hoe om te gaan met de huidige situatie. Want uitzicht op een coronavrije wereld is er voorlopig nog niet.

Lief zijn voor elkaar

Koningsdag wordt dit jaar weliswaar gevierd, maar een ouderwets feest samen met tienduizenden mensen is niet te verwachten. Het koningspaar en prinses Beatrix hebben aangegeven zich te laten vaccineren wanneer ze aan de beurt zijn, maar zelfs dan is het gevaar van corona nog niet meteen geweken. Zullen we ook in deze tijd, waar we allemaal inmiddels wel een beetje chagrijnig van worden, lief voor elkaar zijn? Lief voor de buurvrouw die alleen zit, lief voor een zoon die zijn inkomen verliest, maar ook lief voor het koningspaar? Zij zijn er voor Nederland, zullen wij er ook voor hen zijn? Ik reken op u!

Podcast alert!

Wilt u meer weten over de impact van de coronacrisis op de royals? Luister hier naar de Vorsten-podcast!


Meer Column Justine

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek