Zijn Harry en Meghan nog royals?

redactievorsten

12-03-2021 08:00:26

‘Eerst het goede nieuws, of eerst het slechte?’ Een bekende vraag. Ik kies eigenlijk altijd voor éerst het slechte nieuws, om daarna toch vrolijk af te kunnen sluiten. Laat ik deze tactiek nu ook maar toepassen. Want wat was er een hoop ‘slecht nieuws’ − BAD NEWS − over de Britse royals. Het lijkt wel een soap. Een slechte soap, want de hoofdrolspelers lijken keer op keer opnieuw hun karakter uit te moeten vinden. Vorig jaar was ik in shock toen Harry (ik zal hem maar even geen prins noemen) en Meghan aankondigden afstand te willen nemen van het Britse koningshuis en geen gebruik meer te maken van de aanspreektitel Koninklijke Hoogheid. Paniek in de tent, of in dit geval: paniek op het paleis. Er werd afgesproken dat er na een jaar een evaluatie zou zijn en dat het paar tot die tijd hun eretitels zouden behouden. Dat jaar is nu voorbij. Harry en Meghan bouwden ondertussen aan een leven in Amerika en sloten lucratieve deals met onder andere Netfix en Spotify, en spraken uitgebreid en openhartig met tv-grootheid Oprah Winfrey.

Geen titels, wel prins

Ondertussen zie ik in gedachte koningin Elizabeth peinzend door Windsor Castle lopen. De gezondheid van haar Philip is broos en haar geliefde kleinzoon heeft het nest verlaten. Ze spreekt Harry veelvuldig over zijn rol in de familie. De situatie is onhoudbaar geworden. De koningin laat weten dat de wensen van Harry en Meghan niet te rijmen zijn met de verantwoordelijkheden en plichten die gepaard gaan met de taken van de werkende leden van het Britse koningshuis. De titels en beschermheerschappen moeten worden teruggeven aan de Kroon. Na de verklaring hierover vanuit Buckingham Palace, brengen de Sussexen ook een verklaring naar buiten en stellen dat ‘iedereen een leven van dienstbaarheid kan leiden’, en dat dit iets universeels is. Dat valt verkeerd en wordt door velen gezien als een steek onder water richting de rest van de familie. Zo’n 49 procent van de Britten vindt zelfs dat Harry zijn zesde plek in de lijn van de Britse troonopvolging niet langer verdient. Maar Harry is geboren als prins, als tweede zoon van de troonopvolger en dus staat hij in de lijn van troonopvolging. Want wat er verder ook nog gaat gebeuren: hij blijft een royal! En dus een onderwerp voor Vorsten. Wij blijven hem en Meghan volgen. Want na al dit slechte nieuws, is er ook nog heel goed nieuws! Archie wordt een grote broer. Na een miskraam is Meghan opnieuw in verwachting. Ik wens hen én de Britse koninklijke familie heel veel wijsheid, gezondheid en geluk toe. Hopelijk heelt tijd alle wonden en kan Elizabeth haar geliefde kleinzoon snel weer in de armen sluiten. Niet als lid van The Firm, maar wel als blijvend lid van haar familie.


Meer Column Justine

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.