Beatrix en Margriet wonen Balletgala bij

ANP

14-11-2019 19:55:00

Prinses Beatrix is donderdagavond samen met haar zus prinses Margriet naar het Nationale Opera & Ballet in Amsterdam gegaan voor het Nederlands Balletgala van Stichting Dansersfonds ‘79. Daar werden ze niet alleen getrakteerd op verschillende uitvoeringen maar waren ze ook getuige van een prijzenregen.

Roel Voorintholt, artistiek directeur van het in Arnhem gevestigde dansgezelschap Introdans, kreeg de ‘Speciale Prijs’ van het Dansersfonds ’79. Sterballerina Igone de Jongh, die vorige maand onder toeziend oog van Beatrix haar laatste voorstelling bij Het Nationale Ballet danste, werd beloond met de Prijs van Verdienste, net als Fred Berlips, een van de weinige Nederlandse mannelijke eerste solisten in de geschiedenis van Het Nationale Ballet. Na zijn afscheid van het danspodium ontwikkelde Berlips zich tot een van de beste en meest geliefde docenten van de Nationale Balletacademie.

De Aanmoedigingsprijs 2019 van het Dansersfonds ’79 ging naar een recent afgestudeerde leerling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag: Elias Boersma. Tijdens zijn opleiding viel hij al op in balletten van Hans van Manen, Jiří Kylián en Nils Christe. De prijzen bestaan allemaal uit een geldbedrag en een aandenken.

Meer Nederland