Koningin Máxima meteen aan de slag in Pakistan

ANP

25-11-2019 06:40:00

Koningin Máxima is maandagmorgen in het kantoor van de VN in Islamabad begonnen aan haar driedaagse werkbezoek aan Pakistan. De regering heeft haar om advies gevraagd over het verbeteren van toegang tot financiële diensten voor de bevolking. Slechts 21 procent van de volwassenen heeft die, bij vrouwen ligt het cijfer op 7 procent. Dat is een van de laagste scores in de wereld.

De koningin bezoekt Pakistan in haar functie als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Dat moest voorafgaand aan haar komst worden benadrukt omdat Pakistaanse media royaal hadden uitgepakt over een ‘koninklijk bezoek’ uit Nederland. Die visite zou de onderlinge betrekkingen en het toerisme verbeteren, en de koningin zou zelfs in de bres springen voor Kashmir. Inmiddels is het beeld bijgesteld. In nieuwsuitzendingen op televisie werd zondag en maandag de ware reden van het bezoek uitgelegd.

Máxima kreeg zondag wel een scherpe aanval te verduren van PVV-leider Geert Wilders. Die sprak van een “ongepast bezoek.” Hij vond het bovendien “een beetje heel erg dom” dat de koningin “terreurstaat Pakistan bezoekt” kort nadat een tegen hem uitgesproken fatwa is herhaald.

De koningin, die maandag in alle vroegte aankwam in de hoofdstad Islamabad, werkt op haar eerste dag een hele reeks vergaderingen af, waarbij ze zich op de hoogte wil stellen van de situatie in Pakistan wat betreft de toegang tot bijvoorbeeld bankrekeningen, verzekeringen, sparen en leningen. Gewapend met die kennis kan ze dinsdag dan de gesprekken aangaan met de gouverneur van de centrale bank, met premier Imran Khan en president Arif Alvi.

Meer Nederland