Orkest Koninklijke Luchtmacht speelt ook onbetaald op Formule 1

Vorsten

2021-08-25 20:34:28

Ook het Orkest Koninklijke Luchtmacht speelt zondag 5 september onbetaald bij de opening van de Dutch Grand Prix. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag laten weten.

De band Chef’special meldde eerder dat prins Bernhard, mede-eigenaar van het circuit, de groep vroeg om gratis op te treden tussen de races door. Chef’special weigerde dit, maar zangeres Davina Michelle besloot wel op het aanbod in te gaan. Zij zingt onbetaald het volkslied. Het Orkest Koninklijke Luchtmacht begeleidt haar.

“Het werkt bij ons orkest anders dan bij artiesten zoals Chef’special, die per optreden betaald krijgen”, legt de woordvoerder van Defensie uit aan het ANP. “De muzikanten zijn in vaste dienst van Defensie en doen de optredens die worden ingepland.”

Niet gepast

Het gaat over het algemeen om optredens “die een koppeling met Defensie hebben. Denk aan 4 en 5 mei, Prinsjesdag of officiële gelegenheden waar de koning bij aanwezig is”. Ook worden er vaak concerten gegeven op plekken waar omwonenden soms overlast ervaren van de luchtmacht, zoals plekken waar vliegbases zijn.

Het optreden bij de Grand Prix hangt deels samen met de vliegshow die Defensie er zou verzorgen. Deze zogenoemde flypast werd afgelast vanwege de situatie in Afghanistan. Het ministerie vond het niet meer gepast om de vliegshow te organiseren.

Over het doorgaan van de Formule 1-race is onder artiesten en festivalorganisatoren veel te doen. Ze zijn boos omdat voetbalwedstrijden en de Dutch Grand Prix, waarbij tienduizenden bezoekers aanwezig mogen zijn, wel doorgaan. Festivals mogen de komende tijd nog steeds niet. Ook stoort het de entertainmentsector dat het demissionaire kabinet niet reageert op de massale acties die de sector afgelopen zaterdag hield.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Prinsjesdag in woord en beeld
– Liefde in Zweden: bruiloft na 33 jaar verkering
– Zij hebben het mode-DNA van hun moeder
– The Royal Family volgens Edward en Sophie