Kroonprinses voorzitter Roemeens Rode Kruis

Vorsten

2015-05-15 17:26:00

BRASOV – Het Roemeense Rode Kruis heeft vrijdag tijdens de jaarvergadering in Brasov met grote meerderheid kroonprinses Margarita gekozen tot nieuwe voorzitter. De oudste dochter van Roemeniës in 1947 door de communisten verdreven koning Mihai, kreeg 87 procent van de stemmen.

“Het koningshuis is altijd nauw verbonden geweest met het Roemeense Rode Kruis,” aldus Margarita (66). “De koninginnen Elisabeta, Maria en Elena hebben zich voorheen actief ingezet, waarbij Maria als beschermvrouwe van het Rode Kruis zich tijdens de Eerste Wereldoorlog ook actief inzette voor de zorg voor gewonden.”

Zelf heeft de kroonprinses, die in haar studiejaren een relatie had met de latere Britse premier Gordon Brown, zich gespecialiseerd in medische sociologie en volksgezondheidsbeleid. Ze werkte onder meer voor de Wereldgezondheidsorganisatie en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Daar richtte ze zich op voeding en armoedebestrijding. In landen als Ethiopië, Sudan, Zambia en Italië deed ze vrijwilligerswerk.

“Ik heb veel ervaring”, aldus de prinses, die in 1996 trouwde met de acteur Radu Duda, nu prins Radu.


Meer Niet-regerend

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig