Servische kroonprins bij oorlogsherdenking

Vorsten

2015-10-06 20:12:00

BELGRADO – Kroonprins Aleksandar II van Servië heeft dinsdag met zijn vrouw kroonprinses Katherine deelgenomen aan de herdenking van de Slag om Belgrado. Die vond honderd jaar geleden plaats in de Eerste Wereldoorlog. Op 6 oktober 1915 wisten de Oostenrijk-Hongaarse en Duitse strijdkrachten de Donau over te steken. Vier dagen later viel Belgrado. De Servische verliezen daarbij waren enorm.

Aleksandars grootvader koning Aleksandar I was destijds de opperbevelhebber van de Servische strijdkrachten, die zoals zijn kleinzoon dinsdag in een toespraak aan de oever van de Donau zei, niet aarzelden om hun leven te geven voor het vaderland. “Het was een heroïsche strijd”, aldus de kroonprins. “De soldaten ging een wisse dood tegemoet.”

De Serviërs waren kansloos tegen de overmacht van de legers van Oostenrijk-Hongarije en Duitsland. Een jaar eerder hadden de Oostenrijkers de Servische hoofdstad al een keer veroverd en bezet, maar toen waren de Serviërs erin geslaagd hen te verdrijven.

Bij de plechtigheid bij het oorlogsmonument in Dorcol aan de Donau waren ook schoolkinderen aanwezig. “Met jonge generaties die de geschiedenis kennen en respecteren gaan we zeker een succesvolle toekomst tegemoet. Ik weet zeker dat toekomstige generaties trots zullen zijn op onze voorvaders”, aldus Aleksandar.


Meer Niet-regerend

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig