De koning en zijn kamerheren

redactievorsten

2016-03-01 22:34:17

In het jaaroverzicht Koninklijk Huis staat een bijzondere groepsfoto door Taco Anema van de koning te midden van zijn kamerheren. Vorsten zet de heren voor u op een rij.

Staand, v.l.n.r. jonkheer ir. J.J. (Jan Jaap) de Graeff (kamerheer in Zuid-Holland), drs. P.L.A. Rüpp (kamerheer in Noord-Brabant), G.J. (Geert Jan) Douma (kamerheer in Friesland), mr. E. (Egbert) ten Cate (kamerheer in Overijssel), J.H. (Jaap) Wolters (kamerheer in Groningen), jonkheer ir. R.J. (Roelof Jozef) de Wijkerslooth de Weerdesteyn (kamerheer in Gelderland), mr. M.C. (Mas) Boom (kamerheer in Drenthe), mr. J.J.P.M. (Jack) Asselbergs (kamerheer in Zeeland), mr. J.J.J. (Joost) van Lanschot (kamerheer in Utrecht).

Zittend, v.l.n.r. ing. B. (Bart) Fokkens (kamerheer in Flevoland), dr. J.J. (Jan) Schrijen (kamerheer in Limburg), drs. C.O.A. (Coen) baron Schimmelpenninck van der Oije (kamerheer honorair Rotterdam), koning Willem-Alexander, jonkheer mr. Th.S. (Theo) Röell (kamerheer in Noord-Holland), E.W. (Ernst) Veen (kamerheer in Amsterdam)

 

Het jaaroverzicht meldt:

In iedere provincie heeft Zijne Majesteit de Koning de beschikking over een kamerheer.
Amsterdam heeft een ‘eigen’ kamerheer. Kamerheren worden door de Koning benoemd. Zij adviseren, begeleiden en vertegenwoordigen hem in hun ambtsgebied. Kamerheren hebben veel kennis van hun regio en beschikken over een uitgebreid netwerk. Zij zijn actief in het bedrijfsleven, het bestuur, het onderwijsveld of een andere sector en weten goed wat er in hun provincie of stad speelt. Vanuit die ervaring kunnen zij adviseren bij de voorbereiding en uitvoering van Koninklijke bezoeken aan hun regio. Zij vertegenwoordigen de Koning op belangrijke momenten, zoals bij begrafenissen van vooraanstaande personen of bij 75-jarige huwelijken. Ook worden zij betrokken bij grote evenementen en ontvangsten, zoals Koningsdag, de Nieuwjaarsontvangst en inkomende staatsbezoeken. Verder vergezellen zij de Koning en Koningin Máxima bij streekbezoeken.
Nieuwe ambassadeurs die hun geloofsbrieven komen aanbieden aan de Koning, worden door een kamerheer met een galarijtuig bij hun residentie of ambassade opgehaald en na afloop van de overhandiging op Paleis Noordeinde, weer thuisgebracht. Deze traditie geeft de aanbieding van de geloofsbrieven een extra feestelijke en persoonlijke tint. Tot en met 2015 waren er voor de provincie Zuid-Holland twee kamerheren. De functie van kamerheer is (net als die van hofdame) onbezoldigd.


Meer Overig