Alpinepolitie beveiligt koning in Lech

Vorsten

22-02-2015 08:45:00

LECH – Oostenrijk levert leden van de Alpinepolitie voor de beveiliging van de Nederlandse koninklijke familie tijdens de skivakantie in Lech. De Alpinepolitie zorgt ook voor de training van de meegereisde Nederlandse beveiligers die net zo goed moeten kunnen skiën als bijvoorbeeld koning Willem-Alexander. ”Een uitstekend skiër”, aldus de Salzburcher Nachrichten.

De krant wijdt een groot artikel aan de beveiliging van koninklijke gasten op de pistes van Lech, waar ook de Jordaanse koning Abdullah met zijn vrouw koningin Rania jaarlijks komt skiën. De beveiligers van Abdullah zijn minder vaardig op de ski’s als hun Nederlandse collega’s die al ruim 30 jaar worden getraind door de Oostenrijkers. ”De Jordaniërs hebben vaak nog nooit sneeuw gezien”, aldus Hans Ebner, hoofd van de Alpinepolitie.

De politie krijgt daarom in Lech versterking van Cobra, de Oostenrijkse pendant van de Dienst Beveiliging en Bewaking (DBB). Die beschikt ook over ervaren en getrainde skiërs die met koning Abdullah de piste op gaan.

Trainingscursus

Volgens Ebner komen de Nederlandse beveiligers, die in Nederland al hun geschiktheid hebben moeten tonen, elk jaar in januari een week naar Lech voor een trainingscursus. ”Tien tot twaalf man worden dan geschoold. We oefenen theorie en praktijk”, aldus de politieman.

Zo moeten de beveiligers niet alleen uitstekend kunnen skiën, maar ze moeten ook kennis hebben van sneeuw en lawines, uitgraven, eerste hulp, en hoe in formatie te skiën opdat de leden van de koninklijke familie optimaal worden beschermd. ”Het is zwaar. ’s Avonds kunnen ze geen pap meer zeggen”, zegt Ebner.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.