Een juweel voor prinses Amalia

redactievorsten

2014-11-27 15:23:29

Het is veel: 45 duizend euro voor een verjaardagscadeau. Voor een 11-jarige. RTL Boulevard meldde dinsdag dat Nederlanders een donatie kunnen doen voor een juweel voor Amalia, dat een ‘Erfstuk voor de toekomst’ moet worden.
Voor de Nederlandse Ontwerpwedstrijd voor Edelsmeden hebben acht finalisten een juweel voor de Prinses van Oranje gemaakt. De jongedame is daarmee nu al een muze voor de zilver- en goudsmeden. Het was gebruikelijk dat leden van het Koninklijk Huis een juweel kregen van de Federatie Goud & Zilver, de tegenwoordige Vereniging Goud- en Zilversmeden. Zo kreeg prinses Beatrix een broche bij het bereiken van haar meerderjarigheid en ontving prinses Irene een ring met robijnen.
Het is vooral de oproep tot donatie die kwaad bloed zet bij velen. Zo veel geld voor zo’n jong meisje dat toch al niet in een achterbuurt is opgegroeid. Bovendien is het een particulier initiatief van een van de juweliers die met twee ontwerpen in de wedstrijd meedingt naar de hoofdprijs, terwijl nog onduidelijk is of deze juwelier wint. De Rijksvoorlichtingsdienst reageerde later via Twitter: ‘Koninklijk Huis niet betrokken bij ontwerpwedstrijd Vereniging Goud- en Zilversmeden. #sieraad is geen cadeau voor Prinses #Amalia.
De reactie van de RVD is logisch. Het Koninklijk Huis is niet betrokken bij de wedstrijd en de indruk mag natuurlijk niet ontstaan dat het Huis geld inzamelt voor een verjaardagscadeautje. Zeker anno nu: er is al zo veel kritiek op de begroting van het Koninklijk Huis!
Ik ben heel benieuwd of dit verhaal nog een staartje krijgt. Zal prinses Amalia het winnende ontwerp ooit in haar bezit krijgen? Ik denk het niet. Tenzij de goud- en zilversmeden het winnende ontwerp bewaren voor de dag dat prinses Amalia 21 jaar zal zijn, in 2024. Daarmee zou een mooie traditie een nieuw hoofdstuk krijgen. Want het idee dat een organisatie zoals de Vereniging Goud- en Zilversmeden een juweel geeft dat weer generaties gedragen kan worden, is mooi!

handtekening justine

ontwerpen

 

 

 

 


Meer Overig