‘Eind april wetsvoorstel aftreden Akihito’

Vorsten

01-01-2017 13:05:00

Een wetsvoorstel over het aftreden van de Japanse keizer Akihito wordt mogelijk eind april al naar het Japanse parlement gestuurd. Dat lieten ingewijden weten aan Japan Times. Eerder werd gedacht dat het wetsvoorstel pas in mei naar het parlement zou gaan.

Er wordt rekening gehouden met een fikse discussie tussen de regering en oppositie, weten de bronnen. Door het wetsvoorstel eerder naar het parlement te sturen, is er meer tijd voor het debat.

Volgens de Keizerlijke Huiswet kan een Japanse keizer niet aftreden. De regering wil een noodwet maken voor Akihito, maar de Huiswet verder intact laten. Oppositiepartij de Democratische Partij wil de Huiswet aanpassen, zodat ook toekomstige keizers afstand kunnen doen van de Chrysantentroon.

Geen nieuwjaarstoespraak

De commissie die zich over het eventuele aftreden van Akihito buigt komt waarschijnlijk eind van de maand met een aantal voorstellen om de werkdruk van de 83-jarige keizer te verminderen. Om Akihito, die in augustus aangaf afstand te willen doen van de troon, te ontlasten werd vorige week besloten dat de keizer maandag geen nieuwjaarstoespraak geeft.

Akihito verscheen sinds 1990 jaarlijks met zijn naaste familie op het balkon van het keizerlijk paleis in Tokio, van waar hij het volk traditiegetrouw vrede en rust wenste. Tienduizenden belangstellenden kwamen jaar na jaar naar Tokio voor de nieuwjaarsgroet van de keizer. Dit jaar werd een recordpubliek verwacht, omdat veel Japanners de waarschijnlijk vertrekkende keizer nog eenmaal willen zien.

Anderhalve week geleden stonden 33.300 mensen onder het balkon, een recordaantal. Toen verscheen Akihito op zijn verjaardag op het balkon.


Meer Andere Huizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.