Themajaar Gent 200 jaar koninkrijk

Vorsten

13-02-2015 17:07:00

GENT – Met een cultureel themajaar herdenkt de Belgische stad Gent dat tweehonderd jaar geleden het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werd opgericht. Het themajaar begint op 14 maart met de Gent-kleurt-oranjequiz. In de Vlaamse Opera wordt de kennis over Nederland en Gent gepeild. Het Design museum, het Museum voor Schone Kunsten en het Museum Dr. Guislain plannen ‘oranje’ tentoonstellingen.

België viel vijftien jaar lang van 1815 tot 1830 onder het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, totdat de burgerlijke revolutie in 1830 tegen koning Willem I tot de onafhankelijkheid van België leidde. Voor Gent had deze Nederlandse periode grote gevolgen. “De projecten die toen werden uitgevoerd, bepalen tot vandaag een groot deel van het bruisen van onze stad”, zegt bestuurder Annelies Storms van Cultuur, Toerisme en Evenementen.

“De universiteit werd opgericht in 1817, het kanaal Gent-Terneuzen werd gegraven en zorgde eindelijk voor de verbinding van de Gentse haven met de Noordzee. Dat, samen met de steun van koning Willem I aan de opkomende textielindustrie, zorgt ervoor dat er door sommigen zelfs nostalgisch wordt teruggekeken naar die periode”, vertelt Storms aan persbureau Belga.

Wederzijds

Storms zegt dat de liefde ook wederzijds is. “Elk jaar bezoeken duizenden Nederlandse toeristen Gent. Zij vormen daarmee de grootste groep toeristen, en ongeveer duizend Nederlandse jongeren studeren in Gent.” De stad Gent werkt ook aan de publicatie ‘Vivat Willem ! Onzen Koning’. Koning Willem I krijgt er in september een standbeeld van 2,4 meter hoog.

Alle activiteiten in Gent rond de viering zijn gebundeld op de website www.gent.be/gentkleurtoranje.


Meer België

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft