Haar van Willem II en Anna Paulowna op expo in Hermitage

Vorsten

20-08-2019 10:03:00

Armbanden van koningin Anna Paulowna, de van oorsprong Russische echtgenote van de Nederlandse koning Willem II, en een spiegel met wapen en kroon van tsarina Catharina de Grote van Rusland zijn binnenkort te zien in Amsterdam. Daar opent museum de Hermitage medio september de expositie Juwelen! Twee van de armbanden van Anna bevatten echt, gevlochten haar van Willem II en Anna zelf.

De andere armband bevat een geëmailleerd portret van Willem II. De sieraden worden uitgeleend door de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag.

De dubbelzijdige spiegel met Russisch keizerlijk wapen en kroon van de 18e-eeuwse Catharina de Grote wordt met verreweg de meeste andere stukken op de tentoonstelling uitgeleend door de Hermitage in Sint-Petersburg. De spiegel heeft een gekruld gouden frame met zilveren bloemen. Op de bloemblaadjes en de bladeren zijn kikkers, slakken, rupsen en vlinders te zien.

Meer dan 300 stukken

De grootste blikvanger van de tentoonstelling is volgens het Amsterdamse museum een broche van 18e-eeuwse keizerin Elisabeth, een ‘boeketje’ met zo’n 400 briljanten, meer dan 450 kleine roosgeslepen diamanten, blauwe en gele saffieren, robijnen en smaragden.

Een diadeem mag op een expo als Juwelen! niet ontbreken en de Hermitage toont er een uit 1885 van tsarina Maria Fjodorovna, echtgenote van tsaar Alexander III. De hoofdtooi wordt toegeschreven aan Michail Perchin, een van de belangrijkste goudsmeden van hofjuwelier Peter Carl Fabergé, en komt uit het Fabergé Museum in het Duitse Baden-Baden.

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof omvat meer dan 300 stukken en is te zien van 14 september tot en met 15 maart. Behalve sieraden zijn er ook kleding, waaronder baljurken, en portretten van de tsarenfamilie Romanov en andere Russische adellijke lieden te bekijken.


Meer Overig

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft