Koninklijke cadeautjes

Vorsten [sb]

10-03-2016 08:00:10

De foto’s in Lech… Natuurlijk kunnen wij er niet omheen. U zou zich terecht afvragen waarom wij één van de spaarzame momenten waarop drie generaties van de familie te zien zijn, niet zouden publiceren. Het is bovendien een cadeautje van het Koninklijk Huis aan de media. Wanneer we ons aan de mediacode houden, zijn we zo’n twee keer per jaar welkom voor een officieel familiair fotomoment. En toch bent u, net als wij, wat kritischer geworden, zo laat u ons weten via sociale media. De setting is ieder jaar hetzelfde en de foto’s eigenlijk ook. De verschillen zitten in kleine details. Ja, de koning draagt dezelfde jas als twee jaar geleden en Máxima straalt opnieuw in het pak dat speciaal voor haar rood geverfd is. Er is bij de opstelling van de fotografen rekening gehouden met het licht, en de koning gebiedt zijn dochter langzamer te skiën zodat ze tegelijk met de anderen naar beneden zal roetsjen en we ze dus samen op de kiek krijgen.

Maar dat is niet waarom wij de foto’s toch laten zien. Het zijn de kinderen die het verschil maken! Omdat prins Constantijn met zijn gezin tegenwoordig in Den Haag woont, hebben Eloise, Claus en Leonore tegelijk met hun drie nichten uit Wassenaar vakantie . Kinderpret in de sneeuw blijft leuk, zeker wanneer het om de kleinkinderen van prinses Beatrix gaat.
Even als groep poseren, de kinderen apart en de ouders apart en natuurlijk Ama (zoals de kleinkinderen prinses Beatrix noemen) met de jongste generatie. Twee keer naar beneden skiën en het officiële moment van ongeveer een half uur is voorbij. De vakantie gaat weer verder, zonder pers. Het cadeautje is uitgedeeld.
Maar toch, zijn we al Lech-moe?

Met weemoed denken we terug aan vervlogen tijden. Ook winterpret, ook sneeuw, maar toch anders. Prins Claus met een warm hartversterkertje, de jonge Willem-Alexander die aan tafel gezellig backgammon speelt met zijn vader. De media hebben herhaaldelijk verzocht om iets meer creativiteit of afwisseling, maar ik vermoed dat we dit gegeven paard niet in de bek mogen kijken.
Hoe anders is dat in Scandinavië! We krijgen met grote regelmaat de mooiste foto’s te zien, waardoor meeleven met de drie generaties hier wel heel makkelijk is. Koningshuisfotografen bejubelen de mogelijkheden die ze daar krijgen. Zweden bijvoorbeeld: we kijken uit naar maar liefst twee geboortes en maken ons niet druk over beeld. Dat komt goed, de hoven daar kennende. Nu vertedert de kleine Estelle, en zijn we blij dat prinses Madeleine haar dochters verjaardag met ons deelt. Maar de intimiteit gaat nog verder: het koninklijk Paleis in Stockholm zette afgelopen maand de deur open voor heel veel prinsjes en prinsesjes. Het is de droom van ieder kind (of van het kind in onszelf): een sprookjesfeest op een écht paleis met een échte prinses. In Zweden was deze ogenschijnlijke utopie even werkelijkheid. Madeleine ontving, in prinsessenkleding – zoals de sprookjesboeken en de gala-etiquette dat voorschrijven – een aantal ernstig zieke kinderen die de dag van hun leven hadden! Een cadeautje voor de kinderen, waar het Zweedse hof ons deelgenoot van maakt en dat wij graag aan u doorgeven.

En voor de koninklijke lezers: ik kom graag een keer bij u op de thee om mee te denken over de komende cadeautjes, want voordat u het weet, is het alweer zomervakantie. Tijd vliegt, zeker uw tijd. En ik beloof dat ik dan ook voor u een cadeautje meeneem.

handtekening-justine1


Meer Overig

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.