Maleisië: arrestaties na kritiek op koning

Vorsten

2019-01-10 15:40:00

Kritische opmerkingen op internet over de zondag teruggetreden koning Muhammad V zijn door de Maleisische politie opgevat als opruiend. Om die reden zijn drie Maleisiërs op basis van een nog uit de Britse koloniale tijd stammende wet uit 1948 opgepakt. De drie vormden een gevaar voor de openbare orde aldus de vice-inspecteur-generaal van politie, Noor Rashid Ibrahim donderdag.

Op de arrestaties is met verontwaardiging gereageerd, juist omdat de vorig jaar mei aangetreden regering van premier Mahathir Mohamad opdracht had gegeven de wet op opruiing die te pas en te onpas werd gebruikt, niet meer toe te passen. Alleen wanneer werd aangezet tot bijvoorbeeld rassenhaat of een godsdienst werd beledigd, mocht nog tot vervolging worden overgegaan. Opmerkingen over de koning behoorden daar nadrukkelijk niet bij.

Maar conservatieve Maleisiërs dachten daar de afgelopen dagen anders over. Meteen nadat de drie, los van elkaar en geheel op persoonlijke titel op Facebook en Twitter opmerkingen plaatsten over Muhammad V, regende het zowel bij de politie als bij de werkgevers van de drie klachten. De drie, Eric Liew, Azham Akhtar Abdullah en Nur Alia Astaman, raakten hun baan kwijt en werden snel opgepakt.

Inmiddels zijn ze op borgtocht vrijgelaten, maar op sociale media en in de kranten wordt druk gediscussieerd over het toepassen van de wet, en ook premier Mohamad is er door in verlegenheid gebracht. Hij had vorig jaar juist benadrukt dat Maleisië als democratie vrijheid van meningsuiting kende en dat de wet herroepen moest worden.














Meer Overig

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana