Meissen-servies moet terug naar erven Joodse eigenaar

Vorsten

2020-01-06 23:07:33

Veertien stukken Meissen-servies uit de Rijkscollectie moeten worden teruggeven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke Duitse eigenaar Herbert Gutmann. Dat oordeelde de Restitutiecommissie. De serviesstukken bevinden zich nu nog in Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en het Zuiderzeemuseum.

De erfgenamen van Gutmann hadden in 2015 gevraagd om de stukken terug te geven. Op basis van onderzoek kwam de Restitutiecommissie tot de conclusie dat deze tot 1934 eigendom waren van Gutmann. Gutmann werd door de nazi’s vervolgd vanwege zijn Joodse afkomst. In 1934 liet Gutmann zijn kunstcollectie veilen, waaronder de veertien serviesstukken. De beschikbare gegevens wijzen er op dat Gutmann hiertoe gedwongen werd door omstandigheden die direct verband hielden met het naziregime.

Het ministerie van OCW heeft het advies over de teruggave overgenomen. De serviesstukken werden na de Tweede Wereldoorlog door de Nederlandse Staat op reguliere wijze verworven, maar dat de belangen van de erfgenamen in dit geval boven die van de Staat staan.


Meer Overig

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig