Oude bomen gekapt op Kroondomein

Vorsten

14-01-2016 13:23:00

APELDOORN – Op het Kroondomein in Apeldoorn worden de komende tijd veertien monumentale bomen gekapt rondom Het Oude Loo. Dat is het kasteeltje – een vijftiende eeuws jachtslot – vlakbij paleismuseum Het Loo dat koning Willem-Alexander als buitenverblijf huurt van de staat.

Volgens een mededeling van de beheerder van het Kroondomein is de kap noodzakelijk omdat een aantal van de vaak oude eiken en beuken last heeft van afsterven, inrotting en zwammen. Laten staan van de reuzen levert een ’te groot veiligheidsrisico’ op voor bezoekers van het park om Het Oude Loo. Dat park is twee maanden per jaar, meestal in het voorjaar, toegankelijk voor publiek.

Vorig jaar zijn de bomen in het park nauwkeurig onder de loep genomen om vast te stellen hoe vitaal ze waren. Uit dat onderzoek is het besluit voortgekomen veertien bomen te kappen.

Daarbij hoort ook, zo laat de beheerder weten, de 150 jaar oude zogenoemde Tulpenboom, waarvan het wortelstelsel grotendeels verrot bleek. Na de kap wordt op die plek een nieuwe boom geplant.

 

Meer Nederland