Prinses Marie-José: meikoningin in Italië

redactievorsten

25-09-2012 06:15:58

Het leven van de Belgische prinses Marie-José lijkt lange tijd een sprookje. Ze groeit op aan het Belgische hof, trouwt met de kroonprins van Italië en draagt de mooiste jurken. De tentoonstelling Prinses Marie-José, tussen België en Italië in het Jubelparkmuseum in Brussel neemt de bezoeker mee naar vervlogen tijden, en laat met luxe avondjurken, mantels en schoenen een verleden vol glitter en glamour herleven. Maar anders dan in sprookjes leefden de prins en prinses wel lang, maar niet gelukkig.

Gelukkig en trots staan ze op het bordes van het koninklijk paleis in Rome, het Quirinaal: Marie-José en haar echtgenoot Umberto. Het is 9 mei 1946, en de vader van Umberto, koning Victor-Emanuel, heeft eerder die dag afstand gedaan van de troon. Het toegestroomde publiek juicht het kersverse koningspaar toe. Maar onheil dreigt:nauwelijks een maand later, op 2 juni, staat een referendum gepland over de toekomst van de monarchie. En dat loopt voor de koninklijke familie niet goed af!

Meer weten over het leven van prinses Marie-José en haar huwelijk met kroonprins Umberto? Lees het nu in de nieuwe Vorsten Royale!

Meer Overig