Spoedcursus koningshuis voor Denen

Vorsten

2015-03-14 17:41:00

KOPENHAGEN – De lezers van het Deense weekblad Billed Bladet hebben deze week een spoedcursus gekregen over de Nederlandse spelregels rond het koningshuis.

Dat er namens het hof een mediacode wordt gehanteerd bijvoorbeeld. Die verbiedt publicatie van in de privésfeer gemaakte foto’s. Ook mag de koning niet rechtstreeks worden geciteerd. Uitspraken moeten aan hem worden toegeschreven. Dat betekent dat geschreven moet worden: volgens Willem-Alexander was het mooi weer. En niet: de koning zegt: ‘het is mooi weer’.

De afspraak houdt verband met de ministeriële verantwoordelijkheid. De premier is verantwoordelijk voor alle publieke uitspraken van het staatshoofd. Als die niet letterlijk worden weergegeven, is er meer speelruimte, maar in het buitenland wordt daarvan maar weinig begrepen.

Ook bij Billed Bladet niet, want ondanks de uitleg aan de lezers, wordt koning Willem-Alexander in het blad zes pagina’s lang uitvoerig geciteerd en ook op de website laat het weekblad zaterdag de koning in eigen woorden bijvoorbeeld vertellen over het katholieke geloof van Máxima.


Meer Denemarken

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt