Troonswisseling

Vorsten [sb]

2015-03-13 09:18:10

De ene verrassing na de andere kleurde onze redactie bij het maken van dit nummer. Aan ‘de muur’ hangen de producties zodat we kunnen bepalen welk verhaal waar past. Ook kunnen de art director en ik op de muur goed zien waar we grote foto’s plaatsen en waar tekst mag domineren. Een art director geeft letterlijk vorm aan een tijdschrift. Dat Vorsten een totaal ander uiterlijk heeft dan andere bladen over het koninklijk huis komt mede door onze art directors. Zij bepalen met de hoofdredactie de ‘look and feel’ zoals dat in tijdschriftentermen heet.

Tijdens het maken van dit nummer ging ik, nog meer dan al gebruikelijk, dagelijks fluitend naar mijn werk. Nieuwsgierig welke cadeautjes er uit de printer zouden rollen. Zo nieuwsgierig als ik na 30 april 2013 was naar de nieuwe koning – ‘hoe gaat hij het doen en waarin zal hij verschillen van zijn voorgangster’- zo nieuwsgierig was ik nu naar de muur.

Ook nu kwam het onverwacht en toch zagen we het aankomen. De troonswisseling! Een ‘nieuwe generatie’ staat nu aan het roer. Onze nieuwe ‘koningin’ heet Janneke Niezen. Zij is vanaf dit nummer onze nieuwe art director. Pagina voor pagina heeft zij nieuwe puntjes op bestaande i’s gezet. Kortom, de vertrouwde rubrieken blijven in stand, maar zijn in vormgeving aangescherpt. Naar mijn mening heeft Vorsten met deze voorzichtige metamorfose een echte galajurk aangekregen. Vorsten mag gezien worden! De dame (of is Vorsten een heer?) van inmiddels alweer 42 jaar straalt.

De typografie heeft een sprongetje in de tijd gemaakt. Het lettertype Baskerville uit 1757, hebben we vervangen door de Bodoni. Dit modernere lettertype is nog steeds eeuwenoud (1798) en is geïnspireerd op de Baskerville. Zo borduurt Janneke voort op dat wat al Vorsten was, maar dan met een iets modernere toets. Toch is Bodoni een makkelijk type dat uitnodigt tot lezen. Het is gebruikt voor een grote verscheidenheid van toepassingen: van 18de-eeuwse Italiaanse boeken tot moderne tijdschriften. Het zijn kleine verschillen die samen een groot verschil kunnen maken, maar dat oordeel is aan u.

Voor de cover hebben we voor een eveneens stralende dame gekozen: koningin Margrethe. Deze foto is minder recent dan de foto’s die onze fotograaf Frank van Beek maakte tijdens het interview dat wij hadden met de Deense vorstin. Maar de foto is zeer majestueus en daarom zeer passend bij Vorsten, zeker bij de nieuwe vormgeving van uw vertrouwde blad.

Van ons voormalig vormgeversteam, met Janine Couperus als art director, hoeven wij niet echt afscheid te nemen, zij zetten hun talent nu in voor Home & Garden en het kooktijdschrift Delicious. En gelukkig worden die tijdschriften op dezelfde verdieping als Vorsten gemaakt. Op deze plek wil ik hen graag danken voor hun jarenlange inzet onder soms bizarre omstandigheden (na de abdicatie-aankondiging hadden zij welgeteld vier dagen om 132 pagina’s vorm te geven bijvoorbeeld) en wil ik Janneke Niezen van harte welkom heten in ons team. En u wens ik veel lees-, kijk- én ontdekplezier!

handtekening-justine1

 


Meer Overig