Veel toekomstplannen voor Paleis Soestdijk

Vorsten

17-10-2015 12:27:00

BAARN – Voor Paleis Soestdijk zijn de afgelopen maanden in totaal 120 uitgewerkte plannen ingediend. Tegen De Gooi- en Eemlander zegt directeur Alex Vermeulen van het Rijksvastgoedbedrijf dat dit aantal boven verwachting is. Alle enveloppen zijn voor het weekend op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag in het bijzijn van een notaris geopend. Over de inhoud van de plannen worden geen mededelingen gedaan.

Minister Stef Blok vroeg dit jaar om ‘serieuze en creatieve voorstellen’ voor een herbestemming van Paleis Soestdijk, waar koningin Juliana en prins Bernhard tot hun dood hebben gewoond. Voor de drie of vier beste plannen is 100.000 euro per stuk beschikbaar voor verdere uitwerking.

Een commissie onder voorzitterschap van oud-minister Sybilla Dekker maakt een selectie uit de inzendingen. Daarna buigt een stuurgroep, met daarin een wethouder uit Baarn en Soest, zich over de plannen die overigens niet eerder dan medio 2017 worden gerealiseerd.

De geschiedenis van het paleis gaat terug tot 1650, maar in de negentiende eeuw kwamen de zo kenmerkende zijvleugels erbij. Willem II en Anna Paulowna lieten het verbouwen tot zomerpaleis. In 1937 trokken de pas getrouwde prinses Juliana en prins Bernhard erin voor permanente bewoning. Na hun dood werd het voor publiek toegankelijk. Sinds 1971 is het paleis al rijksbezit.

Meer Nederland