Vervolging van activist heroverwogen

Vorsten

07-05-2015 15:22:00

AMSTERDAM – Activist Abulkasim Al-Jaberi hoeft mogelijk toch niet voor de rechter te verschijnen voor het roepen van ‘Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis’. Het Openbaar Ministerie heroverweegt de vervolging, maakte het donderdag bekend.

De dagvaarding van Al-Jaberi is ingetrokken. De politierechter zal zich dan ook niet op 27 mei over de zaak buigen, zoals eerder aangekondigd. Volgens het OM is er meer tijd nodig om te kijken naar de bezwaren en verzoeken voor het horen van getuigen van de advocaat van Al-Jaberi. Dat vergt nader onderzoek. Het is dan ook niet te zeggen of de vervolging van de activist van de baan is, aldus een woordvoerder.

Nadat woensdag bekend was geworden dat het OM de activist zou vervolgen, barstte een storm van kritiek los. “Politie en Openbaar Ministerie snappen niets van de vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid”, aldus Al-Jaberi’s advocaat Willem Jebbink.

Koningspaar als getuigen

Jebbink liet weten dat hij Willem-Alexander en Máxima wilde laten getuigen. “De mening van mijn cliënt komt neer op: weg met het koningshuis. Dat is vervelend voor Willem-Alexander en Máxima, maar het gaat veel te ver om te denken dat zij zich daardoor in hun eer aangetast voelen. We willen nu van hen persoonlijk weten of zij zich beledigd voelen of dat ze juist pluriformiteit en vrije meningsuiting van hun onderdanen ondersteunen.”

Strafrechtgeleerde Theo de Roos noemde de vervolging onbegrijpelijk. “Het is één grote onbegrijpelijkheid en hoogst ongelukkig. Deze bepaling in de wet is volstrekt uit de tijd”, liet hij weten.

Al Jaberi werd op 16 november 2014 aangehouden. Hij deed uitlatingen tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet die in Amsterdam tegelijk met de intocht van Sinterklaas werd gehouden.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.