Weekoverzicht: Prinses Carolina geëmigreerd en keizer Akihito treedt af?

redactievorsten

16-07-2016 11:11:03

Drukke week gehad en daardoor geen tijd of zin kunnen maken om het nieuws rondom de royals bij te houden? Geen probleem! Hieronder de belangrijkste, leukste en meest interessante nieuwtjes van de afgelopen week.

Zweden eert kroonprinses Victoria

ANP140716205-1

De belangstelling voor de viering van de verjaardag van kroonprinses Victoria was dit jaar groter dan ooit. Donderdagmiddag hadden zich naar schatting 3400 mensen verzameld rond het gazon van Solliden Slott, het vakantiehuis van de koninklijke familie op het Zweedse Oostzee-eiland Öland.

Koning Carl Gustaf verontschuldigde zich meteen bij het publiek. “U bent met zo velen, we kunnen helaas niet iedereen persoonlijk begroeten”, zei de koning in zijn traditionele praatje bij de viering. Öland viert de verjaardag van de kroonprinses als een eigen nationale feestdag en elk jaar verzamelen zich honderden in de paleistuin om Victoria en haar ouders, en tegenwoordig ook haar gezin, geluk te wensen.

Het debuut van de in maart geboren prins Oscar bij het feestje zal zeker hebben bijgedragen aan de extra drukte. Victoria en prins Daniel hadden hun beide kinderen bij zich, en namen samen met koning en koningin ruim de tijd om het publiek langs te gaan.

Prinses Carolina geëmigreerd naar Hong Kong

Carolina2

Prinses Carolina en haar man Albert Brenninkmeijer hebben hun woonplaats Zürich onlangs verruild voor Azië. Samen met hun twee kinderen woont het paar nu in Hongkong.

Albert is directielid van winkelketen C&A en gaat nu voor het familiebedrijf in Azië aan de slag. Carolina werkte sinds 2014 bij UNWRA, een tak van de VN die zich bezighoudt met Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. Zij heeft nu haar resterend zwangerschapsverlof opgenomen.

Carolina en Albert trouwden in juni 2012 in Florence. In mei 2014 werd hun dochter Alaïa-Maria geboren en in december 2015 hun zoon Xavier. Beide kinderen kwamen ter wereld in Zürich.

Onduidelijkheid over aftreden Akihito

ANP140716028-1

Gaat keizer Akihito van Japan aftreden of niet? Daar ontstond afgelopen week onduidelijkheid over. De Japanse tvzender NHK kondigde aan dat Akihito de komende jaren zou gebruiken om zich voor te bereiden op zijn aftreden.

De NHK meldde niet waarom de keizer ermee op zou willen houden. Akihito heeft wel hartproblemen en werd in 2003 behandeld voor prostaatkanker. Sinds 2008 had hij klachten wegens stress, onder andere maagbloedingen.

Een dag later liet het Japanse hof weten dat de keizer geen abdicatie aan het plannen is. “Het is absoluut niet waar”, liet woordvoerder Shinichiro Yamamoto van het Japanse paleis aan de media weten. Volgens hem geeft de keizer geen commentaar op zijn plannen omdat de Japanse grondwet verbiedt dat hij zich bemoeit met de politiek.

Elizabeth benoemt haar 13e premier

ANP130716233-1
Koningin Elizabeth heeft woensdag haar dertiende premier mogen ontmoeten. Theresa May werd benoemd tot premier van Groot-Brittannië. Dat gebeurde kort nadat de vorstin het ontslag van David Cameron had geaccepteerd. Die stapte op nadat een meerderheid van de Britse bevolking voor een vertrek uit de Europese Unie had gekozen.

May ging samen met haar echtgenoot Philip op bezoek bij de Britse vorstin. De 59-jarige Conservatieve politica zal de onderhandelingen met de EU leiden over de uittreding van Groot-Brittannië uit de unie.

Meteen na haar benoeming werd May gefeliciteerd door de Amerikaanse regering. Het Witte Huis verklaarde er het volste vertrouwen in te hebben dat de nieuwe Britse eerste minister in staat is de onderhandelingen over de brexit goed te voeren.

Prins Harry doet hiv-test

Knipsel
De Britse prins Harry heeft zich donderdagochtend in het Guys and St. Thomas’ Hospital in Londen laten testen op hiv. De prins liet live op Facebook zien hoe simpel zo’n test is. In de video is te zien hoe er bloed wordt geprikt bij de prins. Slechts een paar seconden later is de uitslag al bekend.

De jongste zoon van prins Charles en prinses Diana zet zich al geruime tijd in voor de strijd tegen aids en hiv. Hiermee treedt hij in de voetsporen van zijn moeder, die ook erg begaan was met het onderwerp en veel deed voor onderzoek en bestrijding van de ziekte.

Volgende week is Harry enkele dagen in Zuid-Afrika, waar hij onder meer tijdens de International AIDS Conference in Durban een speech zal houden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Meer Overig