Weekoverzicht: Koningin Ana overleden en Märtha Louise gaat scheiden

redactievorsten

06-08-2016 10:26:24

koningin ana, weekoverzicht

Drukke week gehad en daardoor geen tijd of zin kunnen maken om het nieuws rondom de royals bij te houden? Geen probleem! Hieronder de belangrijkste, leukste en meest interessante nieuwtjes van de afgelopen week.

Koningin Ana van Roemenië overleden

kist

De Roemeense koningin Ana is maandagmiddag op 92-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Zwitserland. De koningin stierf in het bijzijn van haar familieleden. Ze woonde met haar man koning Mihai sinds 2004 in Aubonne, Zwitserland.

Ana, lid van het huis Bourbon-Parma, werd in 1923 geboren in Parijs. Ze was de enige dochter van prins René van Bourbon-Parma en de Deense prinses Margaret. In 1948 trouwde ze in Athene met Mihai.

De uitvaart van Ana is op zaterdag 13 augustus. De regering heeft besloten dat op die dag een dag van nationale rouw is. Haar stoffelijk overschot wordt bijgezet in de nieuwe koninklijke crypte in de nieuwe kathedraal van Curtea de Argeș. Het regeringsbesluit is uitzonderlijk. De communisten verdreven in 1947 koning Mihai en schaften de monarchie af.

Letizia blij met beperking vakantie Mallorca

pilar

Haar man koning Felipe kan eigenlijk geen vakantiedagen opnemen zolang Spanje geen nieuwe regering heeft, maar dat vindt koningin Letizia niet zo erg. De koningin heeft namelijk een hekel aan vakantie vieren op Mallorca, al decennia vaste prik op de agenda van haar schoonfamilie.

Felipe moet op afroep bereikbaar blijven en gaat pendelen tussen het traditionele vakantieverblijf paleis Marivent op Mallorca en de thuisbasis Zarzuela in Madrid. Letizia vindt het eiland zelf niet zo erg, maar het totale gebrek aan privacy wel.

Elke stap met de kinderen buiten de deur wordt door toeristen en paparazzi vastgelegd, en daar heeft Letizia geen behoefte aan. Ze beseft dat de traditie van een koninklijke zomerstop op het eiland in stand moet worden gehouden, maar dan wel zo kort mogelijk.

Prinses Märtha Louise gaat scheiden

ANP050816215-1

Prinses Märtha Louise en haar man Ari Behn gaan uit elkaar. Dat heeft het Noorse hof vrijdag bekendgemaakt. ”Het is pijnlijk en verdrietig”, aldus de officiële reactie van koning Harald en koningin Sonja.

Märtha Louise, die in 2002 in Trondheim met de schrijver huwde, zegt in een verklaring dat het ”onuitsprekelijk triest is voor ons beiden te ontdekken dat we niet meer samen verder kunnen. We zijn, zoals meer koppels, uit elkaar gegroeid. We eindigen het huwelijk maar blijven samen in het ouderschap.”

Martha Louise en Ari hebben drie dochters, van 13, 11 en 7 jaar. ”We voelen ons schuldig omdat we niet meer in staat zijn hen de gezamenlijk de veilige haven te bieden die ze verdienen. We bidden en hopen dat we de rust krijgen in dit gevoelige proces. De kinderen hebben tijd nodig om dit te verwerken, om te rouwen en zichzelf te vinden – elk afzonderlijk. We zijn ook maar gewone mensen”, aldus Märtha, die net als Ari geen verder commentaar wil geven en de media vraagt om privacy.

William slaapt in zomerverblijf Napoleon III

canada

Prins William heeft niet het minste hotel gekozen voor zijn vakantie in Frankrijk. Volgens de regionale krant Sud Ouest verbleven William, Kate en hun kinderen prins George en prinses Charlotte een paar nachten in het Hôtel du Palais in Biarritz waar al veel royals sliepen.

Het Hôtel du Palais was jarenlang het zomerverblijf van keizer Napoleon III en zijn vrouw Eugénie. Het werd omstreeks 1855 gebouwd. In 1880 werd het omgebouwd tot een hotel met casino.

Een kamer in het hotel aan de Franse westkust kost minimaal een paar honderd euro per nacht. Daarvoor krijgen de gasten toegang tot onder meer een spa, sauna, buitenzwembad, solarium en Turkse stoombaden.

Prinses Beatrice begint voor zichzelf

baan

Prinses Beatrice stopt met haar baan bij de New Yorkse firma Sandbridge Capital om voor zichzelf te beginnen. De dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson begint een start-up in samenwerking met haar huidige werkgever, heeft een bron aan Daily Mail laten weten.

De 27-jarige prinses gaat met een aantal anderen een adviesbureau opzetten onder auspiciën van Sandbridge Capital, een bedrijf dat investeert in gezondheid en lifestyle. Het zou de vijfde baan voor Beatrice in vijf jaar zijn. Volgens de bron is het de wens van Beatrice om zich meer op het ondernemerschap toe te leggen.

Meer Overig