Weekoverzicht: Willem-Alexander is trots en Mary ontmoet Stephen Hawking

redactievorsten

26-08-2016 10:11:54

Drukke week gehad en daardoor geen tijd of zin kunnen maken om het nieuws rondom de royals bij te houden? Geen probleem! Hieronder de belangrijkste, leukste en meest interessante nieuwtjes van de afgelopen week.

Willem-Alexander is trots op Olympiërs

ANP240816187-1

Koning Willem-Alexander kijkt met een voldaan gevoel terug op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Of er nu gewonnen werd of verloren, hij en zijn gezin zijn trots op alle Nederlandse sporters.

“Trots op al onze olympiërs!”, laat Willem-Alexander weten via Twitter. Woensdagmiddag kreeg het koningspaar ruim veertig sporters over de vloer. Máxima, in oranje jurk, en Willem-Alexander, met oranje stropdas, poseerden met alle medaillewinnaars op het bordes van Paleis Noordeinde. De acht sporters die een gouden plak in de wacht sleepten, werden eerder in de Ridderzaal koninklijk onderscheiden.

Prins William mist moeder nog steeds

ANP240816246-1

Het is bijna twintig jaar geleden dat zijn moeder Diana, prinses van Wales stierf, maar prins William mist haar nog elke dag. Dat zei hij woensdag tijdens een bezoek aan een hospice in Luton.

“Naarmate tijd verstrijkt wordt het makkelijker”, zei William tegen een veertienjarige jongen die onlangs zijn moeder verloor. “Maar ik weet hoe je je voelt. Ik mis mijn moeder nog elke dag, en het is bijna twintig jaar geleden dat ze stierf.”

William drukte de jongen op het hart met zijn broers te praten over hun verlies. Dat deed de 34-jarige prins zelf niet met zijn jongere broer, bleek onlangs toen Harry tijdens een barbecue sprak over de dood van zijn moeder. “Ik heb tot die jaar geleden niet over haar dood gesproken”, zei Harry vorige maand. De 31-jarige prins, die twaalf jaar was toen Diana in 1997 verongelukte, vertelde dat hij graag eerder over de dood van zijn moeder had willen praten.

Pensioendomper voor koning Albert 

Koning Albert, die de Belgische troon in 2013 afstond aan zijn zoon Filip, loopt jaarlijks een half miljoen euro aan pensioen mis. De toenmalige premier Elio Di Rupo had de 82-jarige oud-vorst destijds 1,4 miljoen euro toegezegd, maar vicepremier Alexander De Croo ging niet akkoord. Het bleef bij 923.000 euro.

De socialistische Di Rupo zei op de radio dat hij vond dat Albert recht had op een soortgelijk bedrag als koningin Beatrix, maar op tegenstand stuitte van de liberale coalitiegenoot. “Dat was zowat honderd keer het gemiddeld pensioen van een gewone Belg, op een moment dat de regering de bevolking om inspanningen vroeg”, lichtte De Croo zijn verzet toe tegen Het Laatste Nieuws.

Nieuwe foto’s van gezin Carl Philip

Het Zweedse hof heeft maandag nieuwe foto’s vrijgegeven van het gezin van prins Carl Philip. Op de foto’s staat de prins samen met zijn vrouw Sofia en hun vier maanden oude zoon prins Alexander.

Op 9 september zal Alexander gedoopt worden door de lutherse aartsbisschop Antje Jackelén. Zij doopte ook kinderen van Carl Philips zussen kroonprinses Victoria en prinses Madeleine.

Prinses Mary ontmoet Stephen Hawking

Knipsel

De Deense kroonprinses Mary heeft woensdag een lezing bijgewoond van de beroemde wetenschapper Stephen Hawking.

Hawking gaf in de Concert Hal in Kopenhagen voor 1800 toehoorders een lezing over het ontstaan van het universum en deed theorieën over zwarte gaten uit de doeken. Mary had naderhand een ontmoeting met de natuurkundige.

Meer Overig