Akihito herdenkt oorlogsslachtoffers

Vorsten

29-01-2016 18:38:00

MANILLA – Het Japanse keizerspaar heeft vrijdag Japanse soldaten herdacht tijdens het staatsbezoek aan de Filipijnen. Keizer Akihito en zijn echtgenote Michiko legden witte bloemen bij een herdenkingsmonument op een oorlogbegraafplaats in de provincie Laguna. Rond de 150 familieleden van de omgekomen soldaten waren hierbij aanwezig.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Japan de bezetter van de Filipijnen. Op Filipijnse bodem vielen talloze slachtoffers tijdens gevechten tussen Japan en de geallieerde Amerikaanse en Filipijnse troepen. Ruim een miljoen Filipino’s kwamen om tijdens de bezetting tussen 1942 en 1945. Daarnaast kwamen 518.000 Japanners om op de Filipijnen.

Bij de Japanse ambassade in Manilla zijn al de hele week demonstraties. Ze eisen schadeloosstelling voor de ongeveer duizend Filipijnse vrouwen die in de oorlog door de Japanse bezetters werden gedwongen tot prostitutie.

De Japanse keizer Akihito en zijn vrouw keizerin Michiko waren deze week vier dagen lang in de Filipijnen. Het was voor het eerst dat een Japanse keizer de Filipijnen bezocht. Aanleiding voor het historische bezoek is de zestigste verjaardag van de normalisering van de betrekkingen tussen beide landen na de Tweede Wereldoorlog.


Meer Vorstenhuizen