Ambassadeurs leggen geloofsbrieven bij koning op tafel

Vorsten

08-07-2020 20:08:37

Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus weer geloofsbrieven ontvangen. Met die namens een buitenlands staatshoofd opgestelde documenten – twee brieven – laat een ambassadeur formeel weten dan zijn voorganger is teruggeroepen en dat hij of zij hoopt de bijzondere relaties met Nederland te bestendigen. Zodra de geloofsbrieven zijn overhandigd mag een ambassadeur ook aan de slag op zijn nieuwe post.

Het was voor het diplomatieke verkeer dus vervelend dat vanwege de coronamaatregelen geen bijeenkomsten meer gehouden konden worden. Vertrekkende ambassadeurs konden ook niet langskomen om officieel afscheid te nemen van koning Willem-Alexander. Maar nu de beperkingen deels zijn opgeheven, kunnen de audiënties en ontvangsten weer plaatsvinden. De koning kreeg in paleis Huis ten Bosch al een aantal scheidende ambassadeurs over de vloer en woensdag was het de beurt aan de eerste drie nieuwkomers.

De eerste in de rij was Vusimuzi Mandonsela van Zuid-Afrika. Hij werd niet zoals gebruikelijk in een koets opgehaald, maar in een hofauto naar het paleis gebracht. De erewacht stond ook niet aan de straatkant opgesteld maar op het plein bij de achtertuin, waardoor de militairen meer ruimte hadden om op gepaste afstand van elkaar te blijven.

De diplomaat mocht de geloofsbrieven ook niet fysiek aan koning Willem-Alexander overhandigen, maar moest ze op een speciaal voor de gelegenheid keurig versierd en gereedstaand tafeltje leggen. Na de Zuid-Afrikaan volgden de nieuwe ambassadeurs van Argentinië en Vietnam.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord