Amedeo mag wat Albert werd verboden

Vorsten

05-07-2014 13:05:00

ROME – Koning Albert stak vorige maand zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. Dat het huwelijk van oudste kleinzoon prins Amedeo plaatsvindt in Rome, bracht prachtige herinneringen boven. Het was immers in Rome dat Albert in 1958 voor het eerst kennismaakte met de temperamentvolle prinses Paola Ruffo di Calabria, die minder dan een jaar later zijn vrouw zou worden.

Albert was in de heilige stad vanwege de intronisatie van paus Johannes XXIII. Albert en Paola wilden ook in Rome trouwen en de paus was bereid hun huwelijk in te zegenen, tot vreugde van het Belgische hof en tot woede en afgrijzen van de Belgische regering. Albert was na zijn nog ongehuwde broer koning Boudewijn tweede in de lijn van troonsopvolging. Zijn huwelijk moest in eigen land plaatsvinden, wat het hof daar verder ook van mocht vinden.

Brussel kreeg zijn zin, de paus bedacht een elegante oplossing en 55 jaar later, in april van dit jaar zaten Albert en Paola op het Sint Pietersplein op de eerste rij bij de heiligverklaring van Johannes XXIII.

Dat Amedeo zaterdag in Rome trouwt, in dezelfde week dat zijn grootouders 55 getrouwd zijn, komt door zijn Italiaanse bruid, de in Rome geboren Elisabetta ‘Lili’ Rosboch von Wolkenstein. In haar geval mocht het huwelijk volgens oude traditie wél in het thuisland van de bruid plaatsvinden. Passend ook, aldus Amedeo, want ze hebben elkaar in Italië voor het eerst ontmoet.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord