Abdullah luidt noodklok over vluchtelingen

Vorsten

2016-02-02 08:30:00

LONDEN – De bevolking van Jordanië heeft door de opvang van honderdduizenden Syrische vluchtelingen zijn kookpunt bereikt. Dat heeft de Jordaanse koning Abdullah dinsdag gezegd tegen de BBC.

Volgens Abdullah trekt de instroom van Syrische vluchtelingen een zware wissel op de sociale voorzieningen in Jordanië. “Vroeg of laat zal de dam barsten, denk ik”, zei de vorst. Hij riep de internationale gemeenschap met meer hulp over de brug te komen. De Verenigde Naties zeggen dat er ruim 7 miljard euro nodig is voor noodhulp aan mensen in Syrië en vluchtelingen in de omliggende landen. In 2015 werd echter maar 43 procent van de benodigde hulp gedoneerd.

Van de 4,6 miljoen Syrische vluchtelingen die de VN hebben geregistreerd zitten er zo’n 635.000 in Jordanië. Maar die cijfers vertellen volgens de Jordaanse regering niet het hele verhaal. Naast de geregistreerde vluchtelingen zouden er nog een miljoen Syriërs in Jordanië verblijven. Daaronder zijn ook mensen die al voordat de Syrische burgeroorlog in 2011 uitbrak hun thuisland ontvluchtten.


Meer Andere Huizen