Albanese president huldigt koningin Geraldine

Vorsten

2020-08-06 19:23:30

De Albanese president Ilir Meta heeft donderdag in een op sociale media gedeelde boodschap stilgestaan bij de 105e geboortedag van koningin Geraldine. Eerder hadden ook kroonprins Leka II en zijn vrouw Elia aandacht besteed aan de op 6 augustus 1915 in Boedapest geboren ‘Witte roos’, zoals Geraldine in Albanië bekend werd.

“We herinneren ons met eer en respect haar toewijding en liefde voor Albanië en het Albanese volk. Zij gaf het koninkrijk gratie, cultuur en Europese tradities”, aldus Leka, haar kleinzoon. Geraldine Apponyi huwde op 27 april 1938 met koning Zog, de eerste en enige koning die Albanië heeft gehad. Haar verblijf in het roerige Balkanland was slechts van korte duur. Een jaar later, twee dagen na de geboorte van kroonprins Leka (I), moest het koninklijk gezin Albanië ontvluchten voor de Italiaanse bezettingstroepen.

Koningin Geraldine maakte echter nog net mee dat de koninklijke familie in juni 2002 mocht terugkeren. Ze stierf vijf maanden later in Tirana, waar ze ook werd begraven. “Hoewel dit land je meer zorgen dan vreugde heeft gebracht, gaf je ons de nobele boodschap dat je een vaderland ook lief kunt hebben wanneer het arm en moeilijk is”, citeerde president Meta in zijn huldeblijk een brief uit 2002 van de grote Albanese schrijver Ismail Kadare.

“De koningin bleef Albanië trouw, ook toen Albanië haar de rug toekeerde. Haar leven was toegewijd aan Albanië, zijn welvaart, welzijn en vooruitgang. Een voorbeeld van eeuwige liefde en loyaliteit aan het vaderland”, aldus de president. “Een prachtige boodschap,” oordeelde kroonprins Leka II in een reactie.


Meer Andere Huizen

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.