Albanië heeft een kroonprinses

Vorsten

08-10-2016 14:18:00

Albanië is sinds zaterdag een getalenteerd actrice en zangeres armer en een kroonprinses rijker door het huwelijk van Elia Zaharia (33) met kroonprins Leka II (34). De twee gaven elkaar het jawoord voor tientallen koninklijke en vorstelijke gasten uit het buitenland, onder wie als eregast koningin Sofia van Spanje.

De Albanese president Bujar Nishani had toestemming gegeven het Paleis van de Brigadiers, zoals de meeste Albanezen het kennen, als trouwlocatie te gebruiken. Het door een prachtig park omringde paleis is ooit gebouwd voor Leka’s grootvader koning Zog, maar die heeft het nooit voltooid gezien.

De Italiaanse bezetter heeft het in de Tweede Wereldoorlog afgebouwd en onder het daarop volgende communistische regime werd het voor verschillende doeleinden gebruikt. De koninklijke familie heeft het niet teruggekregen.

De plechtigheid duurde slechts een kwartier: een toespraak van burgemeester Elion Veliaj, aangevuld door een soort zegenwens van vertegenwoordigers van de belangrijkste religies in Albanië en daarna kort en krachtig het uitwisselen van de ringen en het ondertekenen van de trouwakte. Veliaj feliciteerde het paar als eerste, daarna konden de gasten dat onder genot van champagne doen in het paleis.


Meer Andere Huizen

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel