Alleen lokale vorsten op tv Zuid-Afrika

Vorsten

2016-06-15 19:22:00

Zuid-Afrikaanse liefhebbers van de Britse koningin Elizabeth zullen haar voortaan niet of nauwelijks meer zien in de uitzending van de nationale zender SABC. De operationeel directeur Hlaudi Motsoeneng wil aandacht besteden aan de ‘eigen koningen’, zo zei hij na een onderhoud in het koninklijk paleis in Nongoma met Zulu-koning Goodwill Zwelithini.

De omstreden Motsoeneng, tegen wie tal van gerechtelijke procedures lopen omdat hij ten onrechte aan zijn baan is gekomen, beloofde in september bijvoorbeeld de traditionele rieten rokjesdansen uit te zenden, een van de hoogtepunten van het jaar in het Zulu-koninkrijk. Tienduizenden jonge, half geklede maagden, komen dan naar het paleis om te dansen, zingen en maagdelijkheidstesten te ondergaan.

“Toen ik bij SABC begon te werken, zond de zender de hele dag alleen maar de Britse koningin uit. Onze koning en andere koningen werden niet live getoond, maar dat zal veranderen”, aldus Motsoeneng. Eerder bracht hij ook een bezoek aan de koning van de Venda, Toni Mphephu Ramabulana. Ook daar beloofde hij meer zendtijd voor de lokale vorst.

Motsoeneng wil de radio- en televisiezender diverser en positiever maken. Berichtgeving over wantoestanden en corruptie bijvoorbeeld moet worden beperkt. “Er moeten goede verhalen worden verteld”, zei hij – het nieuws over Zuid-Afrika moet positief zijn.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig