Arabische leiders treuren om dood premier Bahrein

Vorsten

2020-11-11 20:32:28

De Arabische wereld heeft woensdag met leedwezen gereageerd op het overlijden van sjeik prins Khalifa van Bahrein. Khalifa was sinds 1970 premier en bekleedde decennia lang een centrale rol in het bestuur van het oliekoninkrijkje, dat hij tot ontwikkeling bracht en waarbij de eigen bankrekening nooit werd vergeten.

Sultan Haitham van Oman, die zelf begin dit jaar op de troon kwam na het overlijden van zijn neef sultan Qaboos, was woensdagmorgen een van de eersten die zijn deelneming betuigde aan koning Hamad en kroonprins Salman.

Kort daarna volgden ook de Jordaanse koning Abdullah en de emir van Dubai, sjeik Mohammed. Die laatste prees de rol die Khalifa speelde bij de ontwikkeling van Bahrein. Condoleances kwamen ook snel uit de Maleisische deelstaat Johor, waar sultan Ibrahim de laatste jaren vriendschappelijke banden had ontwikkeld met de Golfstaat.

Khalifa (84) was zoon van de tot 1961 regerende emir Salman, broer van diens opvolger Isa en oom van de sinds 2002 als koning regerende Hamad. Khalifa die in de Verenigde Staten in de Mayokliniek overleed, is opgevolgd door zijn achterneef kroonprins Salman. Die trad al enige tijd op als vicepremier en waarnemend premier.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig