Armbanden van Franse koningin Marie-Antoinette worden geveild

Vorsten

08-09-2021 09:58:17

Veilinghuis Christie’s gaat later dit jaar twee armbanden van de Franse koningin Marie-Antoinette, die leefde in de 18e eeuw, veilen. De juwelen zijn elk bedekt met 112 diamanten en zullen naar verwachting 2 tot 4 miljoen dollar, omgerekend 1,7 miljoen tot 3,4 miljoen euro, opbrengen. Marie-Antoinette was de echtgenote van koning Lodewijk XVI en was de laatste koningin van Frankrijk voor de Franse Revolutie uitbrak. Zij en haar man werden uiteindelijk voor onder meer hoogverraad veroordeeld tot de guillotine.

Het is volgens het veilinghuis zeer denkbaar dat de sieraden nog veel meer geld zullen opleveren dan het geschatte bedrag. Bij een veiling in 2018 werd voorspeld dat een hanger van parel en diamant van de koningin 2 miljoen dollar zouden opbrengen, maar dit schoot uit naar 36 miljoen dollar.

Marie-Antoinette zou de armbanden hebben besteld in 1776, twee jaar nadat ze de troon besteeg. Haar liefde voor dure juwelen zou ook hebben bijgedragen aan de argwaan van het hongerlijdende Franse volk in de 18e eeuw.

Toen de revolutie uitbrak wilde de vorstin er zeker van zijn dat haar juwelenschat veilig was. Voordat ze zelf op de vlucht sloeg stuurde ze haar sieraden naar Brussel, waar haar zus Marie-Christine aan de macht was. Zij stuurde de juwelen op haar beurt naar Oostenrijk, het geboorteland van Marie-Antoinette. De oudste dochter van het koningspaar, Marie-Thérèse, kreeg de juwelen van haar moeder in handen toen ze in 1795 werd vrijgelaten door de Franse revolutionairen en naar Wenen vertrok.

Meer Andere Huizen