Berlijnse brandweer weet brand in Stadspaleis snel te blussen

Vorsten

08-04-2020 13:08:55

Berlijn is woensdagochtend opgeschrikt door een brand in de nieuwbouw van het zogenoemde Stadspaleis. De brandweer was snel ter plaatse en had het vuur, dat voor enorme rookwolken over het centrum van Berlijn zorgde, binnen een half uur onder controle. Een onderzoek naar de oorzaak van de brand is meteen begonnen, zo liet de Berlijnse brandweer weten.

Het Berliner Schloss of Stadspaleis is een reconstructie van het in oorsprong 15e eeuwse koninklijk- en keizerlijk paleis dat eeuwenlang op deze plek heeft gestaan en dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar werd beschadigd. Het werd in 1950 door het Oost-Duitse regime afgebroken om plaats te maken voor het Paleis van de Republiek, het parlement van de DDR.

Dit symbool van Oost-Duitsland – ook wel het ‘Lampenpaleis van Erich Honecker’ genoemd vanwege de uitbundige verlichting – werd in 2008 op zijn beurt afgebroken, waarna de omstreden herbouw van het aloude Stadtschloss begon. Dat moet eind dit jaar opengaan als Humboldt Forum, een museum voor culturen uit alle delen van de wereld. Overigens is alleen de buitenkant van het vroegere paleis van de Pruisische koningen en Duitse keizers herbouwd.

Volgens de eerste berichten brak de brand uit in de kelder van het gebouw, waar enkele teervaten vlam vatten hetgeen ook de enorme rook verklaarde. Bij de brand raakte een persoon licht gewond.

Meer Andere Huizen