Bezoek aan Nederland hielp Masako

Vorsten

05-12-2013 15:32:00

TOKIO – Het gaat beter met de Japanse kroonprinses Masako. Dat meldt de krant Asahi Shimbun donderdag in een uitgebreid verhaal ter gelegenheid van Masako’s 50e verjaardag op 9 december. “Haar bezoek aan Nederland voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander heeft haar zelfvertrouwen gegeven en enorm goed gedaan”, meent de grootste krant van Japan.

Masako kwam op speciaal verzoek van koningin Máxima naar Amsterdam. “Vooraf had ze aarzelingen. Ze wist niet of ze zo’n reis wel aankon, maar het is zonder problemen verlopen. Dat heeft Masako gesterkt”, aldus de schrijvers van het artikel die ook te rade zijn gegaan bij de keizerlijke hofhouding. Masako heeft de afgelopen maanden meer publieke optredens gehad dan voorheen, ook een teken dat ze aan de beterende hand is.

De kroonprinses verdween in 2004 vrijwel uit het openbare leven nadat was vastgesteld dat ze ‘aanpassingsproblemen’ had, zoals het hof het formuleerde. Masako leed aan depressies omdat ze geen bewegingsvrijheid had en omdat Japan het haar kwalijk nam dat ze niet voor een mannelijke troonopvolger had gezorgd. “Ze is bezweken onder de druk”, aldus commentatoren. Kroonprins Naruhito verdedigde zijn vrouw met hand en tand, en gaf geen gehoor aan oproepen – zelfs vanuit zijn familie – om te scheiden en te hertrouwen.

Zomervakantie

De Oranjes bekommerden zich van meet af aan om het lot van Masako, wier ouders in Nederland wonen. Masako, Naruhito en hun dochtertje Aiko werden uitgenodigd om een zomervakantie door te brengen op het Oude Loo in Apeldoorn en kregen daarvoor – heel uitzonderlijk – ook toestemming van de keizerlijke hofhouding. Bij reizen van Willem-Alexander en/of Máxima naar Japan, werd een bezoek aan Masako nooit overgeslagen en dit voorjaar maakte de kroonprinses haar eerste officiële buitenlandse reis in meer dan tien jaar.

Het diner in het Rijksmuseum aan de vooravond van de inhuldiging sloeg ze over. Die tijd gebruikte Masako om haar ouders in alle rust te ontmoeten, maar in de Nieuwe Kerk was ze van de partij. “Dat heeft haar goed gedaan”, zeggen ingewijden, die erop wijzen dat de kroonprinses vorige maand voor het eerst in jaren bij een bezoek in Japan ook weer een nachtje van huis wegbleef.

Meer Andere Huizen