Bloemen op graftombe koningin Ana

Vorsten

01-08-2018 17:20:00

De Roemeense koninklijke familie heeft woensdag de tweede sterfdag herdacht van koningin Ana, die op 1 augustus 2016 op 92-jarige leeftijd in Zwitserland overleed. Kleinzoon ex-prins Nicolae ging met zijn vrouw Alina-Maria naar Curtea de Arges, de laatste rustplaats van koningin Ana. “We hebben bloemen gelegd op haar graf, voor haar gebeden en aan haar gedacht”, aldus Nicolae op sociale media.

Bij de tombe was ook een krans geplaatst namens de hele koninklijke familie, al is niet helemaal duidelijk of familiehoofd Margareta daartoe ook haar neef Nicolae rekent. Margareta en haar man prins Radu hadden in het weekeinde al twee kerkdiensten bijgewoond ter nagedachtenis aan koningin Ana: een Roemeens-orthodoxe plechtigheid op zaterdag en een katholieke requiemmis op zondag.

Nicolae was voorbestemd om zijn tante Margareta ooit op te volgen als hoofd van de koninklijke familie. In de zomer van 2015 echter ontnam de toen nog levende koning Mihai zijn kleinzoon zijn prinsentitel en plek in de theoretische lijn van troonopvolging. Hij zou moreel niet geschikt zijn, aldus een summiere verklaring die toen werd gegeven. Nicolae leek zich aanvankelijk neer te leggen bij het besluit, maar kwam daar vorig jaar op terug en sindsdien zijn de familierelaties verzuurd.

Huisvredebreuk

Zo werd hem de toegang ontzegd tot zijn grootvader, die in Zwitserland op zijn sterfbed lag. De familie verweet Nicolae zelfs huisvredebreuk te hebben gepleegd toen hij toch probeerde om afscheid te nemen. Bij de uitvaart van de koning niet lang daarna werden Nicolae en Alina-Maria op enige afstand gehouden, al kregen ze wel plaatsen bij de rest van de familie.

Nicolae hoopt nog altijd op eerherstel en verzoening. Zijn kerkelijk huwelijk eind september zou daarvoor een goede gelegenheid zijn.

Meer Andere Huizen