Bosbranden bedreigen voormalig Grieks paleis

Vorsten

05-08-2021 23:27:14

Tatoi, een voormalig landgoed van de Griekse koninklijke familie, wordt bedreigd door de hevige bosbranden in de regio. Aangejaagd door de zwaarste hittegolf in decennia komen de vlammen in de buurt van het zomerverblijf, net buiten Athene. Uit voorzorg heeft het ministerie van Cultuur duizenden kostbaarheden uit het paleis gehaald, melden Griekse media.

Bij het paleis is ook een begraafplaats waar verschillende royals hun laatste rustplaats hebben gevonden. Zo bevindt zich het graf van prins Andreas, de vader van de Britse prins Philip, er zijn er vijf koningen begraven waaronder de in 1964 overleden koning Paul. Hij is de vader van koningin Sofia van Spanje en koning Constantijn, de laatste koning van de Grieken.

Het is inmiddels al bijna 50 jaar geleden dat de Grieken in een referendum instemden met afschaffing van de monarchie. Constantijn verliet al eerder, in 1967, het land nadat een poging mislukte om de eerder dat jaar na een staatsgreep aan de macht gekomen junta opzij te zetten.

Het koninklijk landgoed Tatoi werd door de Griekse regering in beslag genomen. Door de jaren heen waren er diverse plannen met het gebouw. Eerder dit jaar werd bekend dat er een museum en hotel moet komen.


Meer Andere Huizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.