Britse minister maakt zich zorgen om gegijzelde prinses Latifa

Vorsten

17-02-2021 11:44:24

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, noemt de situatie rond prinses Latifa al-Maktoum zorgwekkend. Dat vertelt hij aan Sky News. Dinsdag lekten er videobeelden uit waarop de dochter van de emir van Dubai te zien is, nadat er jarenlang niets van haar was vernomen. De video’s nam ze in het geheim op voor haar vrienden.

Daarin zegt ze dat haar vader haar ‘gijzelt’ en dat ze vreest voor haar leven. De prinses probeerde haar thuisland in 2018 te ontvluchten in een boot. Elitetroepen zouden haar toen hebben gedrogeerd en teruggehaald. In een uitgelekte video vertelt ze dat de autoriteiten haar daarna opsloten in een villa die onder politiebewaking staat.

Raab vindt de uitgelekte videobeelden “erg aangrijpend” en zegt daarbij dat iedereen hoopt “dat ze nog leeft en in orde is”. Hij zegt daarbij dat het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten de situatie nauwlettend in de gaten houdt.

Verenigde Naties

De inmiddels 35-jarige prinses zou de filmpjes stiekem hebben gemaakt op een telefoon. Ze deed dat in de badkamer, omdat daar de deur op slot kon. “De politie zegt dat ik mijn hele leven zal vastzitten en de zon nooit meer zal zien”, zegt ze in zo’n filmpje. “Iedere dag vrees ik voor mijn veiligheid en mijn leven.” Latifa stopte na enige tijd met het sturen van filmpjes. Haar vrienden doen nu een beroep op de Verenigde Naties om in te grijpen.

De vader van de prinses, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, behoort tot de rijkste vorsten ter wereld. De prinses had voor haar vluchtpoging in 2018 ook al een videoboodschap opgenomen. Die verscheen later op YouTube. “Als je deze video ziet, is dat niet goed. Dan ben ik dood of zit ik in een hele, hele, hele slechte situatie”, waarschuwde ze.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft