Brunei viert verjaardag sultan Hassanal Bolkiah

Vorsten

15-07-2020 14:10:00

Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei heeft woensdag op voor zijn doen ingetogen wijze zijn 74e verjaardag gevierd. De nationale feestdag moest het vanwege de coronamaatregelen stellen zonder de gebruikelijke militaire parade en ook werd de traditionele ontmoeting met de bevolking geschrapt. Maar in de vier districten van het kleine Zuidoost-Aziatische land wordt de komende dagen wel een feestelijke avondmarkt gehouden, waarbij echter wel fysieke afstand moet worden bewaard.

De steenrijke sultan bezocht aan de vooravond van zijn verjaardag in gezelschap van zijn zoons een gebedsdienst in de moskee. Het hele gezelschap droeg daarbij mondkapjes, waarbij op de televisiebeelden duidelijk te zien was dat dit een nieuwe ervaring was. Zowel Hassanal Bolkiah als zijn zoons zaten voortdurend met hun handen aan de maskers die het grootste deel van hun gezichten bedekten.

In een toespraak tot de bevolking zei de sultan dankbaar te zijn dat zijn verjaardag kan worden gevierd in vrede en harmonie. Hij uitte zijn waardering voor alle gelukwensen die hij mocht ontvangen. Verder was hij dankbaar dat Brunei de coronapandemie goed heeft weten te beheersen. De afgelopen 69 dagen zijn geen besmettingen meer vastgesteld. “Maar nu is het belangrijk dat samen wordt gewerkt om de negatieve gevolgen voor de economie te voorkomen”, aldus Hassanal Bolkiah.

De sultan, die ook aankondigde van de hoofdstad Bandar Seri Begawan een ‘smart city’ te willen maken, regeert sinds 1967 en is daarmee na de Britse koningin Elizabeth de langst regerende monarch in de wereld. Hij is behalve staatshoofd en opperbevelhebber van de strijdkrachten ook premier en minister van defensie en financiën. De sultan is driemaal getrouwd, en tweemaal gescheiden en alleen zijn eerste vrouw Salehah met wie hij in 1965 trouwde is nog bij hem. Uit zijn huwelijken heeft Hassanal Bolkiah vijf zonen en zeven dochters. Verschillende bronnen schatten zijn bezit en vermogen op 20 miljard dollar.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft