Cambodja schrapt koninklijke ploegceremonie

Vorsten

2020-05-02 14:24:17

Eén van de belangrijkste evenementen op de koninklijke kalender van Cambodja is vanwege de coronacrisis geschrapt. Op verzoek van koning Norodom Sihamoni en de minister van koninklijke zaken wordt dit jaar de op 10 mei geplande traditionele koninklijke ploegceremonie niet gehouden. Ook in buurland Thailand vindt deze plechtigheid – gepland op 11 mei – niet plaats. Koning Sihamoni zou ook geen viering willen van zijn verjaardag op 14 mei.

De ploegceremonie is in beide landen een oude koninklijke ritus die jaarlijks wordt gehouden onder auspiciën van de koning om de komst van het rijstplantseizoen aan te kondigen en te voorspellen of het komende seizoen overvloedig zal zijn of niet. In Cambodja vindt de plechtigheid steeds in een andere provincie plaats, terwijl in Thailand doorgaans het grote veld Sanam Luang naast het Grand Palace wordt gebruikt.

Cambodja heeft geen alternatief bekendgemaakt, Thailand wel. Daar zal op kleinere schaal in de proeftuin van het Chitralada-paleis een plechtigheid plaatsvinden, zonder publiek en naar verwachting ook zonder aanwezigheid van de in Duitsland wonende koning Vajiralongkorn.


Meer Andere Huizen