Cambodja treurt om overlijden oudste halfbroer van koning

Vorsten

15-01-2021 11:47:11

Koning Norodom Sihamoni van Cambodja is diep bedroefd door het overlijden van zijn halfbroer en persoonlijk adviseur prins Norodom Yuvaneath. Dat heeft de koning vrijdag laten weten op zijn officiële pagina op Facebook. De prins overleed donderdag op 77-jarige leeftijd in de Verenigde Staten.

“Het verlies van Norodom Yuveneath is niet alleen het verlies van een trouwe echtgenoot en vader, maar ook van een patriottisch lid van de koninklijke familie die de natie, de religie en de koning omarmde”, aldus premier Hun Sen in een boodschap aan de koninklijke familie.

De in 1943 geboren prins was de oudste zoon van wijlen koning Norodom Sihanouk en diens vrouw Sisowath Pongsanmoni. Sihanouk huwde in totaal zes keer en kreeg veertien kinderen. Zijn laatste echtgenote Monineath is de moeder van de huidige koning. Maar als Cambodja erfopvolging zou kennen door de eerstgeboren zoon dan was Norodom Yuveneath in 2004 koning geworden in plaats van zijn tien jaar jongere halfbroer Norodom Sihamoni.

Het leven van prins Norodom Yuveneath werd deels gevormd door de turbulente geschiedenis van Cambodja, waarbij hij tijdens het regime van de Rode Khmer in de jaren zeventig en tachtig in ballingschap in China en Hongkong woonde en daarna naar de Verenigde Staten vertrok. Toen zijn vader in 1993 weer op de troon kwam, werd de prins koninklijk adviseur.


Meer Andere Huizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.