Carlos vol waardering over koningin Ana

Vorsten

13-08-2016 07:24:00

koningin Ana

Prins Carlos heeft een bijzondere waardering voor koningin Ana van Roemenië, die vorige week is overleden en zaterdag wordt begraven. ”Ze heeft haar hele leven toegewijd aan haar volk en haar land, ook al woonde ze in ballingschap en kon ze pas later in haar leven hier komen”, aldus Carlos in een gesprek in Boekarest voorafgaand aan de uitvaart.

”Ze hield van Roemenië. Op het moment dat ze trouwde met koning Mihai was ze Roemeens. In alle gesprekken sprak ze altijd vol trots over Roemenië”, vertelde Carlos. De koningin had een sterke persoonlijkheid en stond voor de waarden als trouw en loyaliteit. ”Ze vond ook: als je ergens in gelooft, ga er dan ook voor.”

Er waren veel contacten tussen Ana, geboren als prinses van Bourbon-Parma, en de familie van Carlos. Hij sprak dan ook liefdevol over ’tante Ana’ die zijn vader en grootvader altijd door dik en dun heeft gesteund. De prins vertegenwoordigt bij de uitvaart zowel zijn eigen koningshuis Bourbon-Parma als dat van zijn neef koning Willem-Alexander.

De krans die door de Nederlandse ambassade namens koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het koninklijk paleis was bezorgd, trok vanwege de voor de Roemenen onbekende monogrammen op de rouwlinten, veel aandacht, ook in de media. Uit Spanje waren er twee kransen: van koning Felipe en koningin Letizia en van het emeritus koningspaar Juan Carlos en Sofia.

Meer Andere Huizen