Akihito krijgt verzoek relikwie terug te geven

Vorsten

13-08-2014 11:08:00

TOKIO – Een Chinese organisatie heeft de Japanse keizer Akihito gevraagd om een 1300 jaar oud relikwie terug te geven. Het voorwerp werd begin vorige eeuw door Japanse soldaten gestolen uit het noord-oosten van China, meldt staatspersbureau Xinhua.

Het object bevindt zich nu in het keizerlijk paleis in het centrum van Tokio. Het stenen monument van 1,8 meter hoog en 3 meter breed, laat zien hoe de eerste koning van het Bohai koninkrijk (696 tot 926), in het noorden van het huidige Noord-Korea, zijn titel kreeg.

De China Federation of Demanding Compensation from Japan (CFDC) heeft een brief gestuurd naar Akihito, die wettelijk gezien geen zeggenschap heeft over de bezittingen, en de Japanse overheid om het monument op te eisen. “We proberen niet alleen het relikwie zelf terug te krijgen, het is ook een symbool van internationale gerechtigheid”, aldus de president van CFDC.

Een woordvoerder van het keizerlijk paleis ontkent overigens dat de Akihito een officieel verzoek heeft gekregen. CFDC werd in 2006 opgericht om compensatie te zoeken voor persoonlijke, materiële en spirituele schade als gevolg van de Japanse militaire agressie tegen het land in de 20e eeuw.


Meer Andere Huizen

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel